Newsflash
OPINII

Sănătate prin alimentaţie

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - oct. 8 2021
Sănătate prin alimentaţie

O carte apărută în anul 1942 oferă informaţii despre un stil de viaţă sănătos valabile și astăzi.

Sfetnicul vietii

Vizitez constant anticariatele. Frecvent descopăr cărţi despre care citisem ori pe care mi-ar plăcea să le lecturez, nu doar să le adaug colecţiei mele de carte veche. Recent am comandat volumul „Cum putem trăi sănătos și ieftin?”, publicat în anul 1942 de dr. V. Florescu, prim-redactor al unei reviste medicale frumos ilustrată, pe care am răsfoit-o cu mulţi ani în urmă, Sfetnicul Vieţii, apărută la București. Mi-amintesc de surprinderea mea faţă de actualitatea unor recomandări pe care le oferea viitoarelor mame unul dintre autorii publicaţiei, într-un articol din anul 1933.

        Sunt un cititor interesat de lucrările vechi și noi ce abordează tema sănătăţii. Mi se pare că titlurile care au apărut în limba română, după 1990, s-au centrat prioritar pe boală, suferinţă și mai puţin pe valorizarea și menţinerea sănătăţii. În cartea de faţă cititorul primește îndrumări privind alimentaţia bazată pe produsele naturale. În timp, voi selecta numeroase fragmente din această carte, pe care o găsesc folositoare, dar, pentru acum, vă invit să citiţi un fragment din prefaţă:

 Sănătate prin simplitate

        „Puterea străbunilor noștri și îndelungirea anilor lor (...) își găsea izvorul în viaţa tihnită și regulată, în obiceiuri sănătoase și mai ales în alimentarea simplă și hrănitoare, nu în alimente rafinate până la exces și fierte ore întregi, și nici în combinaţii alimentare gâdilitoare ale cerului gurii, dar dăunătoare stomacului și nehrănitoare.

Căci una dintre marile probleme ale vieţii, și am putea zice de cea mai mare însemnătate, este aceea a alimentaţiei, deoarece de felul rezolvării ei depinde întreaga stare a omului. De ea depinde succesul sau insuccesul, fericirea sau nefericirea în viaţă, deoarece, după cum spuneau cu drept cuvânt străbunii noștri: «Minte sănătoasă într-un corp sănătos», numai atunci ne vom bucura într-adevăr de viaţă și vom putea atinge ţintele cele mai înalte și măsura mult dorită a unui succes și a unei fericiri, dacă sănătatea va fi de partea noastră.

        Sănătatea nu este însă ceva ce se poate cumpăra, cum greșit cred unii care socotesc că pot duce o viaţă oricum și la urmă medicul va îndrepta totul cu vreun leac miraculos. O, nu, oricât de priceput ar fi medicul, oricâtă bunăvoinţă ar avea el, și oricât s-ar strădui farmacistul să găsească în mulţimea formulelor sale un leac, va fi cu neputinţă să mai repare în totul ceea ce s-a stricat și s-a pierdut, adică sănătatea.

Rezultatul unei lucrări zilnice

        Sănătatea este rezultatul unei lucrări zilnice în laboratorul cel minunat al organismului omenesc și în lucrările acestui laborator alimentaţia joacă unul dintre rolurile cele mai mari, așa încât am putea spune cu drept cuvânt că ceea ce mâncăm aceea și suntem.

        De felul alimentaţiei, înţelegând prin aceasta ce, cum, cât și când mâncăm, depinde buna funcţionare a întregului organism, limpezimea și vigoarea minţii. De aceea, problema alimentaţiei este problema sănătăţii și la fel de adevărat este și invers. Călcarea legilor alimentaţiei este plătită scump de mulţi oameni, care își văd ruinată întreaga sănătate și aceasta poate pentru întreg restul vieţii, datorită faptului că ani de-ar ândul nu au luat seamă la sfaturile medicului”.

        Epolaţi cu știinţă, ridicând-o la rang de idol, nu ne mai pasă de înţelepciunea naturii. Această carte este o reverenţă faţă de natură, un modest elogiu adus produselor naturale, cele care, în fapt, ne clădesc și reclădesc zilnic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe