Newsflash
ACTUALITATE Știri

S-a lansat raportul „Sănătate Mintală Pentru Toți”

de Florentina Ionescu - mai 23 2023
S-a lansat raportul „Sănătate Mintală Pentru Toți”

Ieri a fost lansat raportul de cercetare „Sănătate Mintală Pentru Toți”, prin care experții propun 17 soluții digitale pentru problemele din acest domeniu.

Code for Romania a lansat luni, 22 mai, Raportul de cercetare „Sănătate Mintală pentru Toți” din cadrul programului Civic Labs, printr-un eveniment transmis live pe canalele asociației. 

Au fost prezentate în premieră 17 soluții digitale care vor oferi sprijin atât persoanelor care suferă de probleme de sănătate mintală, cât și familiilor lor, angajatorilor, dar și celor ce oferă servicii de specialitate. 

Acces la servicii de sănătate mintală

Raportul se concentrează pe importanța accesului la servicii de sănătate mintală de calitate și pe nevoia de a reduce stigmatizarea și discriminarea persoanelor care suferă de tulburări mintale. De asemenea, raportul oferă o analiză a situației actuale din România în ceea ce privește serviciile de sănătate mintală și identifică o serie de provocări și oportunități pentru îmbunătățirea acestora.

Click aici pentru a citi raportul integral. 

Peste 1,4 milioane de români au fost diagnosticați cu o formă de tulburare mintală 

Înainte de pandemie, se estima că aproximativ 13% din populația globală trăiau cu o tulburare de sănătate mintală, procent care a crescut apoi semnificativ (cu 26%-28% doar pentru anxietate și depresie), se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

În România, din anul 2015 până în anul 2020, peste 1,4 milioane de persoane au fost diagnosticate cu o formă de tulburare mintală. Însă o mare parte dintre cei afectați de astfel de probleme nu apar în statistici pentru că nu au acces la servicii de sănătate, deci numărul real al persoanelor care ar avea nevoie de sprijin este mult mai mare. 

Cu toate acestea, programele existente nu sunt eficient implementate, iar serviciile oferite sunt insuficiente și încă puternic medicalizate, atrag atenția cei de la Code for Romania.

Cercetarea dezvoltată pentru Raportul de cercetare „Sănătate Mintală pentru Toți” a identificat zece tematici problematice din sistemul de sănătate mintală și 55 de probleme punctuale, printre care: 

  • dezvoltarea socio-emoțională a copiilor este adresată inconsistent la nivel național; 
  • stigmatizarea întârzie accesul celor care au nevoie de servicii; 
  • coordonarea autorităților cu privire la prevenirea suicidului și a acțiunii în situații de criză suicidară nu reprezintă o prioritate; 
  • singurătate și depresia sunt considerate stări inevitabile ale îmbătrânirii; 
  • angajatorii nu au abilitățile și interesul necesar pentru a sprijini o persoană cu o tulburare de sănătate mintală să se (re)integreze la locul de muncă; 
  • continuarea tratamentului și reintegrarea în societate după instituționalizare prelungită este problematică.

„Am pus sub lupă un sector subfinanțat, dificil de înțeles și foarte complex de navigat, în care datele abia dacă există și unde avem o nevoie urgentă de intervenție. Am adus în paginile acestui raport peste 50 de probleme majore cu care sectorul sănătății mintale se confruntă în România și am încercat, ca în toate celalate domenii din Civic Labs, să mergem un pas mai departe și să atacăm aceste lipsuri cu posibile soluții pe care împreună le putem transforma în realitate”, a declarat Olivia Vereha, VP of Product și cofondator al Code for Romania / Commit Global. 

Cum s-a ajuns la aceste concluzii 

Raportul „Sănătate Mintală pentru Toți” este parte din programul Civic Labs, prin care Code for Romania identifică principalele probleme din societatea românească în câteva domenii fundamentale. 

Toate rezultatele prezentate în raport, dar și propunerile de soluții digitale au reieșit atât din cercetare documentară, analiza legislației actuale în domeniul sănătății, cât și din discuții avute cu experți în domeniu. 

În total, întregul efort însumează 1.420 ore de cercetare, 55 probleme identificate, 320 ore de incubare, 680 ore de prototipare și 17 soluții depistate. 

Soluții identificate 

Printre soluțiile propuse de Code for Romania pentru domeniul sănătății mintale (vezi pagina 139), se numără: sanatatemintala.ro, un centru de resurse, care conține informații verificate despre sănătate mintală în general cât și specific pentru copii, adolescenți, adulți și vârstnici, dar și pentru grupuri vulnerabile, soluție care va fi și lansată în această vară. 

De asemenea, Code for Romania va lansa tot anul acesta PTSD Coach, o aplicație multilingvă dedicată persoanelor care suferă de tulburare de stres post-traumatic, care au nevoie de sprijin imediat pe care nu îl pot accesa din cauza barierelor geografice sau financiare. 

Soluția este cu atât mai necesară acum, în contextul în care războiul din Ucraina are efecte semnificative sub aspectul stresului post-traumatic asupra celor care trec prin el.

Aplicații prezentate în raport 

Alte soluții proiectate de Code for Romania și anunțate în acest raport sunt: NARRActivity, o aplicație care va sprijini educația socio-emoțională a copiilor, ca o componentă esențială în dezvoltarea lor, prin intermediul poveștilor ilustrate interactive, cât și al activităților educative (online și offline). 

Tandem este un centru de resurse gratuite și de consiliere pentru vârstnici și familiile lor, pentru a-i sprijini în procesul de îmbătrânire. Re-Work este o soluție pentru angajatorii care vor să sprijine sănătatea mintală a angajaților. Iar NaviCare este o soluție care își propune să facă mai cunoscute și mai accesibile serviciile de psihoterapie sau consiliere psihologică decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, conform cadrului legal actual. 

În următoarea lună, Code for Romania va lansa alte trei rapoarte pe teme de interes din educație, mediu sau protecția grupurilor vulnerabile. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe