Newsflash
ACTUALITATE Știri

România: peste jumătate din decesele înregistrate în UE la copiii sub un an, din cauze respiratorii

de Florentina Ionescu - oct. 17 2024
România: peste jumătate din decesele înregistrate în UE la copiii sub un an, din cauze respiratorii

Salvați Copiiii România a dotat Secția Clinică de Pneumologie Pediatrică de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală.

România a înregistrat 324 de decese la copiii sub 15 ani, cauzate de afecțiuni respiratorii. Acest lucru reprezintă 42,5% din totalul deceselor, fiind cel mai mare număr de decese înregistrate în țările din Uniunea Europeană la această grupă de vârstă, potrivit datelor Eurostat pentru anul 2021 (1), ultimul an în care țara noastră a raportat datele. În categoria de vârstă sub un an România a înregistrat 230 de decese cauzate de afecțiuni respiratorii, reprezentând peste jumătate (51,4%) din numărul total înregistrat la nivelul Uniunii Europene. 

Conform datelor Institutului Național de Statistică, 18% din copiii României decedează ca urmare a unei afecțiuni respiratorii, ocupând al treilea loc în statistică după afecțiunile din perioada perinatală și leziunile traumatice. Bolile respiratorii cronice în categoria 0-19 ani ocupă o pondere importantă, diagnosticul de astm la copil fiind pus în 5119 cazuri, cu o rată a incidenței de 125,8%000 loc. în anul 2020, cele mai multe cazuri fiind la copii 0-4 ani (2), se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Tuberculoza la copii reprezintă o preocupare majoră în România, cu 325 de cazuri în 2022 (în creștere față de 281 în 2021), din care 319 cazuri noi (față de 277 în 2021) și șase recidive (patru în 2021). În ceea ce privește distribuția pe județe, Bihor a înregistrat 31 de cazuri, în timp ce 29 au fost în București și 8 în Brașov. 

Dotarea prioritară a secției de Pneumologie Pediatrică

În acest context, Organizația Salvați Copiii România și Libris au decis dotarea prioritară a Secției Clinice de Pneumologie Pediatrică IX de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” cu trei echipamente medicale performante: ecograf, spirometru și analizor de hematologie. 

În cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” funcționează prima Secție Clinică de Pneumologie Pediatrică din România, unde sunt tratați copii cu afecțiuni respiratorii severe, menținându-și totodată și specificul inițial de diagnostic și tratament al copiilor cu tuberculoză, atât pulmonară, cât și extrapulmonară. 

Secția a fost înființată în contextul în care profilul serviciilor medicale din România este în schimbare, paleta de afecțiuni respiratorii necesitând competențe suplimentare asigurate de medici specialiști în pneumologie pediatrică. 

Secția de Pneumologie Pediatrică are 75 de paturi, iar anual peste 8.000 de copii beneficiază de servicii medicale în cadrul secției. Clinica are pacienți cu vârsta între 0 și 18 ani, care vin din întreaga țară pentru diagnostic și tratament, având o medie de 600-900 de pacienți lunar. 

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al organizației Salvați Copiii România, a subliniat importanța dotării secțiilor de pediatrie cu aparatură medicală de ultimă generație: 

„Medicii noștri fac de multe ori imposibilul, pentru că lucrează cu personal subdimensionat și în lipsa aparaturii medicale în pas cu evoluțiile tehnologice. De aceea este esențial să le punem la dispoziție aparatură medicală de ultimă generație, care permite un tratament medical cât mai prompt și cu o recuperare mai bună și mai rapidă”. 

Prin solidaritatea cititorilor 

Valoarea totală a aparaturii medicale donate Secției Clinice de Pneumologie Pediatrică IX de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” (IPMN) este de 130.163 euro, dintre care 40.000 euro reprezintă donație Libris, prin solidaritarea cititorilor care, în cadrul proiectului cu Salvați Copiii, au plasat peste 1.000.000 de donații de-a lungul celor zece ani de parteneriat dintre Libris și Salvați Copiii România. Aproximativ una din cinci comenzi plasate pe Libris.ro conține o donație. Suma strânsă în proiect este de aproape 702.525 euro, folosiți pentru 19 proiecte de dotare pentru unele dintre cele mai importante centre medicale din țară.

„Înființarea Secției de Pneumologie Pediatrică este doar primul pas pe care IPMN l-a făcut pentru copii cu afecțiuni respiratorii. Nevoia de investiții, atât în infrastructură, cât și în dotare, pentru această secție este una acută, de aceea suportul oferit de Organizația Salvați Copiii este o piesă din puzzle-ul pe care trebuie să îl construim pentru servicii de calitate în pneumologia pediatrică. Dezvoltarea pneumologiei pediatrice este esențială pentru asigurarea unui diagnostic și a unui tratament adecvat copiilor cu boli pulmonare cronice, aceștia necesitând o abordare specializată și individualizată. Dotarea secției cu echipamente moderne reprezintă un pas vital în îmbunătățirea calității îngrijirii și în creșterea șanselor de recuperare și de integrare socială a acestora. Investițiile în această direcție contribuie nu doar la îmbunătățirea sănătății copiilor, dar și la prevenirea complicațiilor pe termen lung, susținând astfel sănătatea publică”, a declarat managerul interimar al IPMN, conf. dr. Beatrice Mahler.


Notă autor:

Referințe bibliografice:
1. Causes of death - deaths by country of residence and occurrence [hlth_cd_aro__custom_13242103]
2. https://insp.gov.ro/download/cnepss/stare-de-sanatate/rapoarte_si_studii_despre_starea_de_sanatate/sanatatea_copiilor/rapoarte-nationale/Raport-National-de-Sanatate-a-Copiilor-si-Tinerilor-din-Romania-2020.pdf

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe