Newsflash
OPINII

Rezidenți români pe primul loc

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - iun. 8 2018
Rezidenți români pe primul loc
    Ordinea valorică clasează românii ca fiind primii la mortalitate infantilă, primii la maternitate juvenilă, la tuberculoză, la mortalitate prin boli hepatice sau ciroză alcoolică, iar la multe alte clasamente ne găsim pe podium sau în top.
    Exemplul prezentat în continuare este unul pozitiv și vine să echilibreze situația. Românii au fost cei mai numeroși la școala de vară a Uniunii europene de gastroenterologie. Această formă de educație „live” a fost inițiată cu peste 15 ani în urmă și se desfășoară în fiecare an la Praga, de obicei în iunie. Din motive de corelare cu alte manifestări științifice, anul acesta s-a desfășurat, în mod excepțional, în perioada 24–27 mai.
    Din România au fost selectați 30 de participanți, dintr-un total de 160 de cursanți acceptați. Selecția a fost strânsă, implicând o concurență de doi la unu. Și cu un an în urmă, românii au fost cei mai numeroși, atunci participând la cursuri aproximativ 40 de tineri rezidenți de gastroenterologie. Participarea lor este cu atât mai meritorie cu cât a decurs în urma unei selecții riguroase, în acele zile, la Craiova, desfășurându-se Congresul Național de Gastroenterologie. Praga a găzduit cursanți din 27 de țări, dar niciuna dintre acestea nu a avut mai mult de zece participanți.
    Nu doar cantitatea i-a adus pe rezidenții români de gastroenterologie pe primul loc, ci și calitățile lor vocale. În condițiile în care țările participante nu concurează pentru vreun premiu profesional, s-a instituit tradiția unui concurs de cântece între națiuni la seara festivă. Concursul s-a derulat asemenea celui de la Eurovision, fiecare echipă primind voturi de la audiență și, spre bucuria delegației românești, con­cursul a fost câștigat de reușita interpretare a șlagărului „Dragostea din tei”.
    Cursul de gastroenterologie a constat în lecții plenare și prezentări de caz interactive. Temele de formare au fost: endoscopie, ecografie, elastografie și puncții hepatice, endosonografie, manometrie, consiliere dietetică și histologie. Cursurile de imagistică au fost coordonate de conf. dr. Alina Popescu (Timișoara). Dr. Teodora Surdea-Blaga (Cluj) a susținut o lecție dedicată psihosomaticii în gastroenterologie și a prezentat cazul unei paciente cu constipație severă investigată exhaustiv. Prof. dr. Franco Bazzoli (Bologna) a vorbit despre infecția cu Helicobacter pylori. Cursul a fost coordonat de prof. dr. Radu Țuțuian (Berna), codirector, alături de dr. Roberto Penagini (Italia), dr. Tomica Milosavljevic (Serbia) și semnatarul acestor rânduri, din România.
    Programul educațional al Uniunii europene de gastroenterologie a fost foarte bine evaluat de cursanți. Sperăm că România va fi prima din Europa la școala de vară de la Praga și anul viitor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe