Newsflash
REUNIUNI

Marile provocări în Cardiologia de urgenţă

de Dr. Mădălina Badea - apr. 15 2022
Marile provocări în Cardiologia de urgenţă

Durerea toracică reprezintă motivul prezentării la Camera de Gardă pentru până la o treime dintre cazuri și, totodată, un simptom intricat ce poate ascunde o multitudine de etiologii.

Recent, a avut loc conferinţa intitulată „Marile provocări în Cardiologia de urgenţă”, susţinută în cadrul Grupului de Lucru de Cardiologie de Urgenţă al Societăţii Române de Cardiologie. Latura teoretică a temei centrale a acestei conferinţe, durerea toracică, a fost susţinută prin prezentarea singurului ghid dedicat acestui simptom, publicat la finalul anului 2021 de Societatea Americană de Cardiologie.

dureri toracice

În acest context s-a discutat despre necesitatea apariţiei unităţilor specializate pentru durere toracică (cardiac pain unit), după modelul american, pentru gestionarea mai rapidă și corectă a pacienţilor la care durerea toracică traduce o suferinţă ischemică miocardică.

Stratificarea riscului la pacientul cu durere toracică acută

Ghidul american menţionat anterior propune o abordare pragmatică a pacienţilor cu durere toracică acută care ajung la Camera de Gardă. Pacienţii cu durere toracică acută care nu au un diagnostic anterior de boală coronariană obstructivă (BCO) și cu probabilitate pre-test intermediară pentru BCO vor avea nevoie de teste suplimentare de evaluare, pe lângă electrocardiogramă (ECG), analiza markerilor biologici de injurie miocardică și ecocardiografie.

Acestea vor fi realizate preferabil prin angiografie coronariană ghidată prin computer tomograf (angio-CT coronarian), dacă vârsta pacientului este de sub 65 de ani sau dacă probabilitatea de leziuni obstructive multiple este mică. Dacă pacientul are peste 65 de ani sau probabilitatea de leziuni obstructive multiple este mai ridicată, se vor realiza teste de stres imagistic, mai frecvent fizic.

Pentru pacienţii cu durere toracică acută cu probabilitate pre-test intermediară și BCO diagnosticată în ultimul an, se va recomanda, în funcţie de caz, evaluare prin angiografie coronariană invazivă sau angio-CT coronarian. Pentru pacienţii cu risc scăzut, de obicei nu sunt necesare teste adiţionale, în timp de riscul înalt atrage după sine necesitatea explorării prin angiografie coronariană invazivă. Evaluarea acestor pacienţi prin tehnicile menţionate ar trebui realizată în unităţile specializate pentru durere toracică.

Decizia de a dezvolta noi clasificări și necesitatea apariţiei unor algoritmi noi de stratificare a riscului pentru pacienţii cu durere toracică acută cu ajutorul tehnicilor de inteligenţă artificială derivă din dorinţa de a stabili cât mai corect și prompt diagnosticul, planul de investigaţii și tratamentul în cazul pacienţilor prezentaţi pentru un simptom care poate indica o afecţiune gravă, pentru care timpul înseamnă viaţă.

Subdiagnosticarea ischemiei miocardice la femei

Durerea toracică provocată de ischemia miocardică este privită adeseori ca apanajul patologiei masculine, însă există riscul ca aceasta să fie subdiagnosticată la femei. Se remarcă necesitatea unei anamneze corecte, care să includă descrierea amănunţită a simptomelor însoţitoare (palpitaţii, durere toracică ce iradiază către regiunea cervicală, epigastrică, mandibulă sau toracele posterior), simptome mai frecvent întâlnite la femeile cu durere toracică ischemică decât la bărbaţi.

Protocoale de resuscitare

Durerea toracică poate fi urmată de instalarea stopului cardiac, în funcţie de severitatea patologiei subiacente. În aceste situaţii, aplicarea rapidă a protocoalelor de resuscitare este vitală.

La finalul anului 2021, Consiliul European de Resuscitare a emis noi ghiduri de resuscitare, prezentate în cadrul acestei conferinţe, alături de situaţii clinice care pot conduce la necesitatea resuscitării, precum trombembolismul pulmonar sau aritmiile ventriculare maligne.

Citiți și: Cazuri complexe și prevenţie în Obstetrică-Ginecologie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe