Newsflash
Reportaje

Vernisaj în curtea Spitalului „Theodor Burghele”

de Dan Dumitru MIHALACHE - oct. 21 2022
Vernisaj în curtea Spitalului „Theodor Burghele”

Când inima suferă, doctorii se străduiesc să o vindece. O tânără artist plastic întregește această vindecare a inimii, dar și a sufletului, prin culori și sentimente, creând ceva unic în peisajul spitalicesc din România zilelor noastre.

Ceea ce se întâmplă la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” din București este uimitor, pot spune. Dacă în vara acestui an am avut parte de o lansare de succes – Centrul de Cardiologie Burghele (vezi „Viaţa Medicală nr. 23 din 10 iunie 2022) –, săptămâna trecută a mai venit cu o noutate: finalizarea unei picturi murale de peste 80 de metri pătraţi care împodobește peretele de beton de lângă Centrul de Cardiologie.

Practic, spaţiul adiacent unităţii medicale este acum complet reinventat și transformat într-o oază de lumină și culoare. Pictura a fost realizată în două săptămâni, pro bono, de tânăra artist plastic Lavinia Fălcan, masterandă a Universităţii Naţionale de Arte București.


Galerie imagini (7)

Vegetaţie, inimă și cromatică

        Noul proiect de la Spitalul Burghele s-a născut din dorinţa implementării unui concept modern, în care pacienţii să aibă parte nu numai de un act medical pur și simplu, ci de un serviciu medical integrat, care să aibă în vedere și starea lor de spirit. Pacientul să simtă că vine într-un loc bun, familiar, protector și cald, spune dr. Turkes Ablachim, coordonatoarea Centrului de Cardiologie: „Venitul la doctor să nu mai fie o experienţă traumatizantă. E suficient că pacientul vine cu problema lui de sănătate, să nu mai adăugăm și noi altele, ci, din contră, să încercăm să-l detensionăm”.

        Și cum gândurile bune își găsesc de regulă corespondentul, echipei i s-a alăturat și Lavinia Fălcan, artist plastic care are un lot de picturi expuse chiar la New York: „Am avut o discuţie cu doamna doctor și cu cei implicaţi în acest proiect... practic, am avut mână liberă, proiectul a trebuit să vină din inspiraţia mea, din stilul meu, culorile pe care le-am dorit eu, dar să includă inima ca element central – fiind centru de cardiologie, evident că nu se putea fără acest detaliu, ceea ce a fost minunat”.

        Având în vedere că era vorba de un gard de beton într-o curte de spital, Lavinia a încercat să facă o conexiune între vegetaţia existentă, inimă și cromatică. Predomină culori precum turcoazul, verdele, galbenul, roșul magenta al inimii. „Culorile mă ghidează foarte tare în fiecare proiect de la bun început. Aici am adăugat și câteva elemente supradimensionate care au legătură cu natura: frunze, o pasăre – porumbelul păcii, care este reprezentat de Picasso în multe picturi ale sale. Am adăugat porumbelul în această pictură pentru că avem nevoie de pace și de liniște, evident, doar că de data aceasta ţine în cioc un pandantiv cu o inimioară.”

Lavinia Falcan 8

Îmbinare fericită între clasic și contemporan

        Atunci când pacientul ajunge aici, primul lucru pe care îl vede este zona de vegetaţie care este completată de gardul pictat într-o notă contemporană, ușor abstractă, și care poate avea o anumită însemnătate pentru fiecare în parte. Găsim aici, de exemplu, o libelulă supradimensionată prin care trec mai multe fire de culoare, care, spune Lavinia, reprezintă delicateţea cu care trebuie tratat sufletul omului, delicateţea pe care trebuie să o avem în viaţa de zi cu zi și faptul că „suntem niște călători, niște zburători, iar din când în când trebuie să ne mai oprim și pe la doctor, că nu se poate altfel. Am ales niște linii fluide tocmai ca să fie mult mai călduroase și mai primitoare”.

        Pe cealaltă latură a gardului sunt reprezentate două personaje care își oferă unul altuia o inimă. „E, de fapt, darul pe care-l avem noi în viaţa aceasta și am vrut să reprezint asta și prin pictură”, îmi explică Lavinia Fălcan. La mijlocul acestei laturi a gardului este reprezentată grafic și tema centrală a picturii, o inimă: „Am vrut să fie un fel de iluzie optică... atunci când te apropii nu îţi dai seama ce este de fapt, dar când te îndepărtezi identifici clar elementul central al acestei picturi”.

        Foarte prezente sunt aici notele vegetale: cu elemente de vegetaţie începe totul și tot cu elemente vegetale se încheie, „iar la mijloc este toată acţiunea”, spune Lavinia, adăugând că povestea acestei picturi „este legată de iubire și de ideea că, într-un final, inima se vindecă”.

Lavinia Falcan 4

Urmează grădina terapeutică

        Miza unui artist este de a transforma locul, spunea prof. dr. Viorel Jinga la inaugurarea picturii murale: „Ea [Lavinia Fălcan] a transformat acest loc într-unul frumos, pe care sper să îl reîntregim în câteva luni odată cu următorul «vernisaj» – parcul din curtea spitalului, care va fi transformat într-o grădină terapeutică. O să fim poate vestiţi în București nu numai pentru profesionalismul nostru, ci și pentru modul în care percepem arta și, respectiv, arhitectura”.

        Proiectul – Grădina terapeutică – este unul ambiţios, spunea cu aceeași ocazie Sorina Rusu, cadru didactic la Facultatea de Urbanism din cadrul Universităţii de Arhitectură, cea care, potrivit dr. Turkes Ablachim, „a trudit luni în șir pentru a realiza acest proiect”. „Am primit acest proiect ca pe o provocare de a găsi calea necesară să implementăm prima grădină terapeutică în cadrul Spitalului Burghele și să reușim să arătăm cât de important este mediul înconjurator în restabilirea stării de echilibru, de sănătate a pacientului”, explică Sorina Rusu. Potrivit acesteia, a fost realizată documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii și se speră că în cel mai scurt timp se va implementa și acest proiect.

Un loc al tihnei și al bucuriei

Anul acesta am inaugurat cel mai nou și mai modern Centru de Cardiologie de stat din România. Recent, acesta a fost completat cu o operă de artă excepţională realizată de Lavinia Fălcan, iar cât de curând va începe implementarea proiectului grădinii terapeutice din curtea Spitalului Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele”. Și vă asigurăm că nu ne vom opri aici, pentru că aici, la Spitalul Burghele, dorim să facem un loc al sănătăţii, dar și un loc al tihnei, al bucuriei. Ne dorim să le oferim pacienţilor noștri o senzaţie de liniște, să scape de anxietăţi, de temeri și venirea la spital să devină nu numai un act medical, ci un serviciu medical de excelenţă.” (Dr. Turkes Ablachim)

Vindecare și prin artă

Inima înseamnă dragoste, iubire, viaţă și, cumva, prin această pictură am vrut să arăt că atunci când venim la consultaţie putem să avem parte și de vindecare prin artă, prin culoare, prin cultură. Am vrut ca lumea să nu vină doar la un consult și atât, să vină într-un loc în care să vadă și culoare. Culoare care sper să transmită de fiecare dată emoţii pozitive și multă, multă vindecare. Pentru că atunci când te întâlnești cu asemenea culori, interpretări artistice, sentimente, chiar se întâmplă vindecarea.” (Lavinia Fălcan)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe