Newsflash
Știri

Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice depășește 100.000 de voluntari

de L. Budin - feb. 8 2024
Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice depășește 100.000 de voluntari

Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) anunță depășirea pragului de 100.000 de donatori voluntari de celule stem hematopoietice înregistrați.

De la înființarea Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice - RNDVCSH  și până în prezent, 466 de pacienți români au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți, se arată într-un comunicat. Pentru un număr de 24 de pacienți, donatorii compatibili genetic au fost din România. 

Grație interconectării Registrului la structurile similare internaționale, în cei 10 ani de existență ai Registrului, 25 donatori români au fost compatibili și au contribuit la salvarea unor pacienți provenind din alte țări, precum Bulgaria, Danemarca, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Slovacia, Statele Unite ale Americii. 

În 2023, 12 donatori români au trecut prin procedura de donare de celule stem hematopoietice, cea mai mare cifră anuală de când este Registrul funcțional.

Cei 100.000 de donatori înscriși ne încurajează să continuăm eforturile de a crește Registrul pentru că, numai în acest mod, putem contribui la salvarea vieților bolnavilor cu cancere de sânge. Suntem copleșiți de generozitatea și sprijinul venit din partea donatorilor care s-au alăturat misiunii noastre. Fiecare nou înscris este o șansă concretă pentru pacienți, dar și un vot de încredere în misiunea noastră. Mulțumim din inimă fiecărui donator. Numai astfel putem să aducem speranță, sănătate și bucurie în viețile celor cu boli onco-hematologice, care au nevoie de o a doua șansă. Împreună, suntem un exemplu viu al puterii umane și al compasiunii. Vă încurajăm să împărtășiți mesajul nostru umanitar cu prietenii și familia pentru a inspira și mai mulți oameni să ni se alăture”, a declarat dr. Traian Laurian Arghișan, director general interimar, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

În lume, la fiecare 3 minute, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge, iar singura soluție terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. Acest tip de transplant poate salva viața pacienților în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică și anemiile hemolitice ereditare severe, se arată în comunicat.

Rolul RNDVCSH este acela de a identifica și asigura, la standarde internaționale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiți, tuturor pacienților din România care au nevoie de un transplant și care nu au donatori compatibili printre rude. Majoritatea transplanturilor se fac de la donator provenind din afara familiei.

Creșterea numărului donatorilor înscriși în Registrul Național, din toate zonele țării, mărește șansa de a salva mai mulți pacienți care suferă de cancer de sânge sau alte boli hematologice severe, se subliniază. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe