România și Polonia pregătesc un registru al pacienţilor cu traumatisme cranio-cerebrale. Iniţiativa are ca scop îmbunătăţirea serviciilor de sănătate acordate acestor persoane și aprofundarea înţelegerii acestor leziuni.
Peste 250 de neurologi din 16 ţări, inclusiv România, s-au reunit în 12-13 mai, la Cracovia, pentru a participa la cea de-a XX-a ediţie a Congresului Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară (AMN). În cadrul manifestării a fost semnat și un acord între AMN și EFNR (Federaţia Europeană a Societăţilor de Neuroreabilitare), care vizează analiza și dezvoltarea registrului pacienţilor cu traumatisme cranio-cerebrale (TCC), intitulat PRESENT (Patient REgistry Short – Essential NeuroTrauma).
Proiectul a fost lansat la ediţia precedentă a Congresului AMN și va conţine date despre persoanele cu TCC din România și Polonia. Până acum, în cadrul său au fost incluși 250 de pacienţi români și aproximativ 100 de pacienţi polonezi. „Este un proiect-pilot. (...) Dorinţa noastră este ca, treptat, să-l dezvoltăm și dincolo de Europa, în Orientul Mijlociu, Asia. (...) Încercăm să-i identificăm [pe acești pacienţi] și să folosim datele. Să tragem concluzii asupra practicii și știinţei. Ceea ce este important este să ai o masă critică de date. Și apoi, pornind de la ele, poţi schimba anumite lucruri”, a declarat prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele EFNR, în cadrul conferinţei de presă organizate cu ocazia congresului.
Potrivit specialistului, registrul ar urma să se bazeze pe traseul pacientului – de la traumatism la tratamentul acut, subacut și recuperare (cognitivă, emoţională), „lucru foarte greu de reconstituit, pentru că diversele segmente nu comunică între ele”.
Tot în cadrul reuniunii a fost anunţată și crearea primului ghid privind traumatismele cranio-cerebrale moderate și severe. „Ghidul terapeutic pe care noi îl vom face ca proiect major al AMN se referă la neurorecuperarea după TCC. Early recovery, pentru că începem măsurătorile în primele 24 de ore de la producerea evenimentului și mergem până la 180 de zile pentru a monitoriza evoluţia. Încercăm să determinăm care sunt intervenţiile relevante”, a punctat profesorul Mureșanu. Un alt subiect atins a fost constituirea unei reţele naţionale de specialiști, în România, pentru eficientizarea tratării pacienţilor cu TCC.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe