Newsflash
ACTUALITATE

Registru româno-polonez al traumatismelor cranio-cerebrale

de Cristina GHIOCA - mai 26 2023
Registru româno-polonez al traumatismelor cranio-cerebrale

România și Polonia pregătesc un registru al pacienţilor cu traumatisme cranio-cerebrale. Iniţiativa are ca scop îmbunătăţirea serviciilor de sănătate acordate acestor persoane și aprofundarea înţelegerii acestor leziuni.

Peste 250 de neurologi din 16 ţări, inclusiv România, s-au reunit în 12-13 mai, la Cracovia, pentru a participa la cea de-a XX-a ediţie a Congresului Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară (AMN). În cadrul manifestării a fost semnat și un acord între AMN și EFNR (Federaţia Euro­peană a Societăţilor de Neuroreabilitare), care vizează analiza și dezvoltarea registrului pacienţilor cu traumatisme cranio-cerebrale (TCC), intitulat PRESENT (Patient REgistry Short – Essential Neuro­Trauma).

Date complexe despre pacienţi

Proiectul a fost lansat la ediţia precedentă a Congresului AMN și va conţine date despre persoanele cu TCC din România și Polonia. Până acum, în cadrul său au fost incluși 250 de pacienţi români și aproximativ 100 de pacienţi polonezi. „Este un proiect-pilot. (...) Dorinţa noastră este ca, treptat, să-l dezvoltăm și dincolo de Europa, în Orientul Mijlociu, Asia. (...) Încercăm să-i identificăm [pe acești pacienţi] și să folosim datele. Să tragem concluzii asupra practicii și știinţei. Ceea ce este important este să ai o masă critică de date. Și apoi, pornind de la ele, poţi schimba anumite lucruri”, a declarat prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele EFNR, în cadrul conferinţei de presă organizate cu ocazia congresului.

Potrivit specialistului, registrul ar urma să se bazeze pe traseul pacientului – de la traumatism la tratamentul acut, subacut și recuperare (cognitivă, emoţională), „lucru foarte greu de reconstituit, pentru că diversele segmente nu comunică între ele”.

Ghid nou pentru TCC

Tot în cadrul reuniunii a fost anunţată și crearea primului ghid privind traumatismele cranio-cerebrale moderate și severe. „Ghidul terapeutic pe care noi îl vom face ca proiect major al AMN se referă la neurorecuperarea după TCC. Early recovery, pentru că începem măsurătorile în primele 24 de ore de la producerea evenimentului și mergem până la 180 de zile pentru a monitoriza evoluţia. Încercăm să determinăm care sunt intervenţiile relevante”, a punctat profesorul Mureșanu. Un alt subiect atins a fost constituirea unei reţele naţionale de specialiști, în România, pentru eficientizarea tratării pacienţilor cu TCC. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe