Newsflash
Cultură

Redescoperindu-l pe Cervantes

de Dr. Raluca BULEA - iun. 17 2016
Redescoperindu-l pe Cervantes
     Pictura, sculptura, muzica sunt arte ce continuă să vorbească, să emoționeze, să nască întrebări și să încânte, chiar dacă au mai multe secole de existență. Și chiar dacă nu la fel de des, același lucru se întâmplă și cu arta cuvântului – literatura. Anul acesta este momentul de a fi amintit și omagiat, din nou, un maestru al acestei arte, un mare scriitor, provenit din Peninsula Iberică. Dacă în 2015 a fost prezent pe agenda culturală din lumea întreagă la 400 de ani de la publicarea celei de-a doua părți a nemuritorului său roman „Don Quijote de la Mancha“ (cea mai citită și tradusă carte din lume, după Biblie), în 2016, comemorăm patru secole de la trecerea lui Miguel de Cervantes la cele veșnice, când s-a alăturat, definitiv, panteonului marilor spirite ale umanității.
În acest context, Institutului care îi poartă numele propune, peste tot în lume, evenimente culturale care să îl readucă în atenția publicului. Mai mult decât atât, există în prezent provocarea permanentă de a apropia opera scriitorului de cititorul de astăzi, în special de cel tânăr care, uneori, este mai puțin obișnuit sau dornic de a-și petrece ceasuri și zile în șir aplecat asupra unor tomuri groase și scrise mărunt. O variantă care concentrează esența creației și a vieții scriitorului este folosirea ilustrației și a benzii desenate, pentru a ne introduce în „Panorama minunățiilor“, una dintre piesele de teatru semnate de Cervantes, dar și pentru a ne prezenta succint câteva din aspectele importante, însă mai puțin cunoscute, ale vieții scriitorului, rămase în umbră după celebritatea cunoscută de personajul Don Quijote.
Expoziția de la Institutul Cervantes din București, deschisă până la 30 iunie, reunește, sub titlul „Miguel EN Cervantes“, ilustrații semnate de Miguelanxo Prado și David Rubín. Aceștia ne propun o lectură în cheie diferită a operei scriitorului, care ne fac să identificăm, în ceea ce a scris, referiri discrete la momente din viața sa reală, ce ar fi putut ea însăși să fie subiect de roman. Suntem transpuși în epoca barocă în care a viețuit Cervantes și aflăm, prin câteva detalii, ce însemnau atunci societatea, familia, dragostea, banii, educația ori religia. Mai departe descoperim meseria de scriitor și pasiunea pentru scris a lui Miguel, precum și câte ceva despre celelalte activități pe care le-a practicat, de nevoie ori din spirit de aventură.
Seria de evenimente dedicate acestui cvadricentenar a mai inclus și deja tradiționala lectură publică din Don Quijote, făcută atât în spaniolă, cât și în română, proiecții de filme documentare sau de ficțiune, având în prim-plan viața și opera celui omagiat. De asemenea, prof. dr. Octavian Buda și dr. Slavko Zupcic, medic-scriitor spaniol, au susținut o conferință intitulată „Melancolia lui Don Quijote. Despre bolile sufletului în Secolul de Aur“, în cadrul căreia au încercat, din perspectivă psihiatrică și iatroistorică, să citească printre rânduri semne și simptome, în încercarea de a identifica un diagnostic psihiatric pentru cavalerul tristei figuri. Într-o anumită măsură, orice cititor împătimit poate ajunge la un nivel de idealism legat de viață, oameni și societate, așa cum demonstra și Don Quijote. Dar deja intrăm într-o altă poveste.
Expoziția „Miguel EN Cervantes“
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe