Newsflash
Internaționale

Reţea globală pentru detectarea și prevenirea patogenilor cu ajutorul genomicii

de Dr. Mariana MINEA - mai 26 2023
Reţea globală pentru detectarea și prevenirea patogenilor cu ajutorul genomicii

Reprezentanţii OMS au anunţat că, împreună cu partenerii, au lansat o reţea globală pentru detectarea și prevenirea ameninţărilor de tip infecţios cu ajutorul genomicii.

Reţeaua Internaţională pentru Supravegherea Patogenilor (IPSN) va furniza o platformă în vederea conectării ţărilor și regiunilor, cu scopul de a îmbunătăţi sistemele de colectare și analiză a eșantioanelor. Reţeaua va folosi  aceste date pentru a impulsiona luarea de decizii de sănătate publică și pentru a distribui informaţiile pe o scară mai largă.

Testarea genomică analizează codul genetic al virusurilor, bacteriilor și altor microorganisme patogene, cu scopul de a obţine informaţii privind pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătate și modul lor de transmitere. Cu ajutorul ei, ţările pot să prevină și să răspundă focarelor de boală înainte ca acestea să devină epidemii și pandemii, ca parte dintr-un sistem mai amplu de supraveghere, precum și să dezvolte tratamente și vaccinuri.

IPSN, al cărui secretariat este găzduit de Hubul de Inteligenţă privind Pandemiile și Epidemiile al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aduce laolaltă experţi în genomică și în analiza datelor din cadrul guvernelor, fundaţiilor, organizaţiilor, societăţii civile, zonei academice și sectorului privat.

Acces la secvenţiere și la know-how

„Această reţea poate juca un rol vital în securitatea în domeniul sănătăţii: să dea acces fiecărei ţări la secvenţiere și analiză genomică a patogenilor, ca parte a sistemului propriu de sănătate publică”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS. Pandemia de COVID-19 a scos în evidenţă rolul critic pe care supravegherea genomică îl are în capacitatea de răspuns la ameninţările pandemice. Genomica stă la baza capacităţii de a fi pregătit și de a răspunde eficient în faţa unei epidemii sau pandemii, precum și la o parte a supravegherii continue a unei game vaste de boli, de la toxiinfecţii alimentare și gripă la tuberculoză și HIV. Cu ajutorul genomicii, specialiștii au putut monitoriza răspândirea rezistenţei la medicamente a virusului HIV, ducând astfel la crearea antiretroviralelor salvatoare de viaţă.

IPSN se bazează pe experienţa pandemiei în vederea creării unei platforme puternice pentru parteneri din sectoare diverse cu scopul de a împărtăși cunoștinţe, instrumente și practici pentru viitor. În prezent, acestea nu sunt suficient împărtășite. Membrii ISPN vor lucra împreună în grupuri dedicate, cu provocări specifice. Ei vor avea finanţare prin ISPN pentru a dezvolta idei și proiecte în genomica patogenilor. Conectând ţările și regiunile, ISPN le va ajuta să se facă mai bine auzite și să-și susţină priorităţile.


Notă autor:

https://www.who.int/initiatives/international-pathogen-surveillance-network

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe