Newsflash
Internaționale

Rata mortalității cauzată de COVID, de 11 ori mai mare la persoanele nevaccinate

de Dorina Novac - oct. 5 2021
Rata mortalității cauzată de COVID, de 11 ori mai mare la persoanele nevaccinate

Rata mortalității este de 11 ori mai mare la persoanele nevaccinate, față de cele vaccinate cu schemă completă, arată un studiu realizat în Statele Unite.

Un studiu recent al Centres for Disease Control and Prevention (CDC) relevă faptul că americanii nevaccinați au o rata a mortalității din cauza COVID-19 de 11 ori mai mare decât cei vaccinați, odată cu apariția variantei dominante Delta, precizează Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

studiu sua

Totodată, persoanele vaccinate cu schemă completă au un risc de 10 ori mai mic de a ajunge la spital și o probabilitate de cinci ori mai mica de a se infecta.

Studiul a fost realizat în vara anului 2021, pe adulții din 13 state și orașe din America.

În același timp, acest studiu arată și că eficiența vaccinurilor a scăzut moderat în perioada în care varianta Delta a devenit dominantă, în jurul datei de 20 iunie.

Cu toate acestea, potrivit sursei citate, vaccinurile rămân foarte eficiente în special în prevenirea spitalizării și a decesului din cauza COVID-19.

„Persoanele nevaccinate au avut o rată de infecție de 11,1 ori mai mare decât persoanele vaccinate înainte de circulația Delta și de 4,6 ori mai mare după. Aceste cifre reprezintă scăderi ale eficienței brute pentru toate tipurile de vaccin luate împreuna, de la 94% la 91% pentru deces, de la 92% la 90% pentru internările în spital și de la 91% la 78% pentru prevenirea infecției”, precizează raportul publicat de US Centers for Disease Control.

Varianta Delta reprezintă acum peste 99% din noile infecții din SUA. Doar peste jumătate din populația totală (54%) este acum complet vaccinată, iar 63% au primit cel puțin o doză.

Studiul CDC a urmărit 569.142 cazuri COVID-19, 34.972 persoane internate în spital și 6.132 de decese.

Dintre persoanele vaccinate aflate în studiu, 92% au primit vaccinuri ARNm, restul vaccinul Janssen (Johnson & Johnson).

Eficacitatea vaccinurilor în funcție de vârstă

Alte doua studii citate de CDC arată că scăderea eficienței vaccinurilor este mai marcată la persoanele mai în vârstă, cu mențiunea că aceste persoane au fost prioritizate pentru vaccinare la începutul campaniei, iar efectul observat ar putea fi o combinație intre scăderea eficientei în timp, răspunsul mai slab la vârste înaintate și alte variabile neluate în calcul.

Cu toate acestea, nivelul general de protecție împotriva spitalizării pentru COVID-19 a rămas ridicat, la 86%. Vaccinurile au fost 89% (85% până la 92%) eficiente în prevenirea internărilor COVID-19 în rândul adulților cu vârsta sub 75 de ani, și 76% (64% până la 84%) eficiente în cazul persoanelor peste 75 de ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe