Newsflash
OPINII

Rămânem cu un mare gol

de Prof. dr. Eduard APETREI - aug. 5 2022
Rămânem cu un mare gol

Oricât de firesc este deznodământul, moartea doamnei profesor Carmen Ginghină ne-a zguduit pe toţi.

ginghin[

A absolvit Liceul „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu (1965) și Facultatea de Medicină a UMF „Carol Davila” (1971), fiind o elevă și o studentă eminentă. După anii de stagiatură a fost rezident în Cardiologie la Spitalul Fundeni, unde și-a desfășurat apoi întreaga activitate. A devenit specialist cardiolog în 1979 și primar cardiolog în 1991, completându-și pregătirea din ţară cu mai multe stagii în Belgia și în Franţa. A devenit conferenţiar universitar al UMF „Carol Davila” în 1998 și profesor universitar în 2002.

Prof. dr. Carmen Ginghină a fost foarte activă profesional și știinţific, stimulând atât rezidenţii, cât și colegii din clinică să se ocupe de cercetare și să publice cât mai mult. Cu rezidenţii, direct îndrumaţi de doamna profesor, se publică anual un volum intitulat „Imagistica la bolnavii cardiaci”. A publicat multe monografii și tratate ca autor principal sau în colaborare, printre care: „Micul tratat de cardiologie” în două ediţii, „Imagistica la bolnavii cardiaci”, „Ecocardiografia Doppler”, „Cateterismul cardiac pentru clinician”. A publicat și multe articole în reviste internaţionale, cotate ICI.

A ţinut conferinţe și a prezentat lucrări la nenumărate congrese europene și mondiale de cardiologie. A organizat numeroase manifestări știinţifice de prestigiu, mai multe ediţii ale Congresului Naţional de Cardiologie, Congresul Mondial de Ecocardiografie din 2014, cursuri europene de ecocardiografie, precum și multe cursuri naţionale desfășurate în toată ţara.

A fost membru al Academiei de Știinţe Medicale, fellow al Societăţii Europene de Cardiologie și al Colegiului American de Cardiologie, redactor-șef al Revistei Române de Cardio­logie (din anul 2016), președinte al Societăţii Române de Cardiologie.

A fost șefa Clinicii de Cardiologie (2004-2015) a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu”. Cât a condus Clinica de Cardiologie a reușit s-o menţină și s-o dezvolte, asigurându-i poziţia de clinică amiral a cardiologiei din România. Când a preluat conducerea clinicii, după pensionarea mea, am fost liniștit și bucuros de modul cum a menţinut-o și dezvoltat-o în spiritul ASCAR, iniţiat de fondatorul cardio­logiei din ţara noastră, prof. dr. C.C. Iliescu.

A ocupat numeroase poziţii, printre care director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat al UMF „Carol Davila” între anii 2012 și 2015, membru al Comitetului pentru disciplină la nivel european ș.a. A primit distincţii cum ar fi „Premiul D. Danielopolu” al Academiei Române, Premiul „C.C. Iliescu” al Academiei de Știinţe Medicale.

A fost o bună soţie, o bună mamă, un doctor bun, căutat și apreciat de bolnavi și colegi. A fost de o modestie exemplară și a avut tot timpul o perspectivă umană asupra bolii și a bolnavului. Un profesor cu darul predării – a format generaţii întregi de cardiologi.

Cardiologia din ţara noastră pierde un om de nădejde, un om care s-a dăruit îngrijirii bolnavului, dezvoltării învăţământului și a  societăţii de cardiologie.

Dumnezeu să o odihnească în pace! Sincere condoleanţe familiei!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe