Newsflash
Știri

Rafila: greșeala umană, și nu starea clădirii duce la tragedii în spitale

de L. Budin - dec. 31 2021
Rafila: greșeala umană, și nu starea clădirii duce la tragedii în spitale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a îndemnat la respectarea procedurilor şi regulamentului de funcţionare a fiecărui spital, astfel încât să se evite producerea unor incidente.

De multe ori, „greşeala umană, şi nu starea clădirii” este cea care declanşează tragedii în spitale, a subliniat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

rafila-bals

Problema este a procedurilor, a învăţării şi respectării procedurilor de către personal şi de către pacienţi, pentru că sunt situaţii în care greşeala umană este cea care, de multe ori, declanşează tragedii. Nu starea clădirii, ci greşeală umană! Dacă aprinzi o candelă sau o lumânare într-un salon de spital, lucrezi cu flacără deschisă şi se poate produce un incident”, a spus Alexandru Rafila, după ce a vizitat Pavilionul V al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Potrivit ministrului, în spitalele din România cu infrastructură învechită trebuie reabilitate secţiile de terapie intensivă şi în secţiile în care se lucrează cu oxigen, astfel încât echipamentele să funcţioneze perfect.

Existau voci care spuneau că trebuie să închidem 300 de spitale în România. Lucrul acesta nu este posibil, dacă suntem realişti, pentru că oamenii au nevoie de acces la servicii de sănătate. Dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti înseamnă să existe un proiect, pe termen mediu măcar, care să permită reabilitarea clădirilor, dezvoltarea de unităţi spitaliceşti noi. (...) Măcar în zonele critice, secţiile de terapie intensivă, secţiile în care se lucrează cu oxigen trebuie luate măsuri de reabilitare, asigurare a funcţionării perfecte a acestor echipamente”, a adăugat ministrul.

Managerul INBI „Matei Balş”, Cătălin Apostolescu, a precizat că, după incendiul din 28 ianuarie 2021, în spitalul pe care îl conduce au fost achiziţionate detectoare de oxigen şi au fost modificate procedurile de lucru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe