Newsflash
Imagine campanie proprie
Interviuri

Radioterapie de ultimă generaţie la Iaşi

de Dumitru ŞERBAN - dec. 19 2014
Radioterapie de ultimă generaţie la Iaşi
De acum o lună, în Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi, a fost introdusă o nouă tehnică de radioterapie – RapidArc –, utilizabilă în tratarea tumorilor cerebrale, pulmonare sau din sfera ORL. Ea se aplică acceleratorului liniar de particule Clinac iX cu care este dotat laboratorul de radioterapie al institutului ieşean. În acest context, dr. Anca Munteanu, şefa secţiei de radioterapie a IRO ne prezintă principiile de funcţionare a noii metode şi avantajele pe care le aduce.
 
 
 
 
 
RapidArc este o premieră pentru spitalele ieşene. Ce aduce ea în plus faţă de metoda clasică de radioterapie?
Este pentru prima dată când această tehnică, RapidArc, este folosită la un centru de radioterapie de stat. Este o metodă care permite o mai bună conformare a dozei în volumul tumoral – o mai bună distribuţie a dozei totale de radiaţie administrată tumorii şi o protejare mai eficientă a ţesuturilor sănătoase din jur: măduvă, ochi, inimă etc. Utilizarea acestei metode permite administrarea unei doze mari de radiaţii cu efecte secundare reduse, la tumori cu localizare mai greu abordabilă prin radioterapia conformaţională 3D – tumori cerebrale, din sfera ORL, unele tumori pulmonare sau ale prostatei –, precum şi reducerea timpului de tratament. De la o medie de 8–10 minute, în cazul metodei clasice, se ajunge la 2–3 minute prin această metodă.
Poate fi aplicabilă la orice aparat de radioterapie?
Aparatul de radioterapie trebuie să dispună de un soft special, care să permită administrarea radiaţiilor prin această metodă.
Prin ce se diferenţiază RapidArc de radioterapia clasică?
Faţă de radioterapia conformaţională, această metodă permite, simultan, variaţia mai multor parametri în timpul tratamentului: debitul dozei de radiaţii, forma câmpului de iradiere, în timp ce gantry (capul de tratament al acceleratorului) se roteşte pe un arc de cerc prestabilit sau descrie mai multe arce de cerc, astfel încât să obţinem o optimizare a distribuţiei dozei în volumul tumoral. Beneficiul clinic este realizat datorită gradientului de doză tumoră – organ critic, în cazul dozelor cu viză curativă, doze mari de radiaţii, care trebuie administrate tumorilor de la nivelul creierului sau din sfera ORL, concomitent cu protejarea cât mai bună a structurilor critice, sănătoase, din jur.
Aveţi pacienţi pe care îi trataţi prin această metodă? Cum îi selectaţi?
Am început să utilizăm RapidArc de aproximativ trei săptămâni şi deja avem în tratament 23 de pacienţi. Sunt pacienţi selectaţi în funcţie de localizarea tumorii primare, doza totală de radiaţii care le trebuie administrată, riscul eventualelor efecte secundare din timpul tratamentului sau pe termen îndelungat. În perioada următoare, echipa laboratorului nostru va include şi alţi pacienţi în tratament prin noua metodă, dar asta nu înseamnă că vom renunţa la metoda de radioterapie conformaţională 3D, acolo unde este indicată.
Ce drum parcurge pacientul supus acestui tratament?
Indiferent de tehnica de radioterapie care va fi aplicată, RapidArc sau radioterapie conformaţională 3D, pacientul este condus mai întâi în sala de simulare CT a planului de tratament. Se scanează regiunea de interes în care se află tumora, respectiv, segment cap-gât, torace, abdomen, pelvis, după care urmează conturarea pe secţiunile CT a zonei tumorale care va fi iradiată. Se conturează ţesuturile sănătoase din apropierea tumorii, care trebuie protejate de radiaţii. Urmează prescrierea dozelor de tratament, respectiv, constrângerile de doză care se impun pentru organele critice. Datele sunt transmise la dozimetrie, unde intervine algoritmul de calcul şi, în final, trebuie să avem o distribuţie cât mai bună a dozei de radiaţie în tumoră şi doze cât mai mici în structurile sănătoase din jur. După finalizarea planului de tratament, a dozimetriei, pacientul ajunge în sala de tratament, la acceleratorul liniar de particule.
La cei 23 de pacienţi pe care îi aveţi în tratament, se poate vorbi de o ameliorare a stării lor?
Efectele radioterapiei încep să fie vizibile abia spre sfârşitul tratamentului, dar evaluarea corectă a unui astfel de pacient se face la aproximativ o lună şi jumătate de la încheierea tratamentului. Acum, starea pacienţilor este bună, ei sunt atent monitorizaţi, dar deocamdată se află la începutul tratamentului, astfel că în acest moment nu pot fi estimate efectele. Durata medie de tratament pentru radioterapia curativă la aceşti pacienţi este de 6–7 săptămâni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe