Newsflash
ACTUALITATE Hi-tech & Gadgets Internaționale

Radarul fotonic care monitorizează respiraţia

de Florentina Ionescu - iul. 14 2023
Radarul fotonic care monitorizează respiraţia

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au dezvoltat un dispozitiv care utilizează Radarul fotonic care monitorizează respiraţia a pacientului. Acest dispozitiv monitorizează respiraţia de la distanţă și cu acurateţe.

 Mai mult, el poate face diferenţa între mai mulţi pacienţi. Cercetătorii spun că dispozitivul ar putea fi folosit într-o bună zi în spitale, în centrele de îngrijire a persoanelor, dar și în locuinţa utilizatorului, întrucât radarul asigură monitorizarea „contactless” a persoanelor cu probleme medicale în sfera respiratorie. 

Pentru a depăși problemele generate de metodele clasice de supraveghere a pacientului, eiau apelat la fotonică, o ramură a opticii. Ei au completat sistemul lor de radar fotonic cu un sistem de detectare a luminii, numit LiDAR (light detection and ranging), care folosește impulsurile de lumină pentru a măsura distanţa.

Oamenii de știinţă, al căror studiu a fost publicat recent în jurnalul Nature Photonics, au testat dispozitivul folosind simulatoare umane și o broască de trestie de zahăr, analizându-le respiraţia. Ei au descoperit că radarul fotonic poate detecta cu precizie rata de respiraţie a două ţinte aflate la o distanţă de 10 centimetri una de alta, în timp real. Aparatul a detectat tipare de respiraţie neregulată la nivel de milimetri, inclusiv situaţiile când inspirul și expirul au fost mai scurte. De asemenea, a detectat și pauzele în respiraţie.


Notă autor:

https://www.nature.com/articles/s41566-023-01245-6
https://newatlas.com/medical/photonic-radar-device-contactless-monitor-breathing/
https://www.youtube.com/watch?v=2Vl_adfIukg&t=1s

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe