Newsflash
ACTUALITATE REUNIUNI

Punct și de la capăt – promoţia 2024 USMF Republica Moldova

de Cristina GHIOCA - iun. 28 2024
Punct și de la capăt –  promoţia 2024 USMF Republica Moldova

Peste 1.000 de tineri din Republica Moldova și din alte 13 state, inclusiv România, poartă de luna aceasta titlul de medic, după ce au absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Chișinău Arena a găzduit, la 12 iunie, ceremonia depunerii Jurământului medicului și farmacistului, promoţia 2024 a Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu”. Într-o sală plină, în prezenţa prietenilor, a familiilor, a autorităţilor de la Chișinău și a cadrelor didactice din USMF, 1.025 de proaspăt absolvenţi și-au luat rămas bun de la dascălii lor, nu înainte de a le aduce un omagiu și de a le asculta ultimele sfaturi menite să-i însoţească pe noul drum. O vorbă bună au primit și de la importante figuri de stat: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova; Ala Nemerenco, ministrul Sănătăţii, și Dan Perciun, ministrul Educaţiei și Cercetării.

Împreună pentru o Moldovă europeană

Vorbind parcă la unison, reprezentanţii autorităţilor i-au îndemnat pe absolvenţii promoţiei 2024 să fie încrezători și să-și exprime opiniile, dar și să rămână în Republica Moldova pentru a contribui la îmbunătăţirea sistemului de sănătate din această ţară. Maia Sandu (foto), președinta Republicii Moldova, a subliniat importanţa profesiilor de medic și farmacist, evidenţiind, totodată, contribuţia pe care absolvenţii o pot aduce în parcursul viitor al ţării: 

„După absolvire, urmează să lucraţi mulţi ani în slujba și în beneficiul oamenilor. (...) Când mergem la un doctor, vrem să știm că acesta a învăţat foarte bine, că are experienţă și că îi pasă de noi. Această încredere vă oferă o putere foarte mare. Vă îndemn să fiţi responsabili și să aveţi grijă ce faceţi cu această încredere și cu această putere după ce depuneţi jurământul. Să încurajăm cetăţenii să aibă mai multă grijă de sănătatea lor și să construim împreună Moldova europeană. O ţară unde oamenii pot trăi mai mult, mai bine și mai sănătos”.

 La rândul său absolventă a Facultăţii de Medicină, Ala Nemerenco, ministrul Sănătăţii, a vorbit despre importanţa empatiei și cea a „întoarcerii la sursă” în momentele de cumpănă: „Suntem în pragul unei ere noi, în care tehnologiile, inteligenţa artificială vor transforma radical societăţile și medicina. Dar dumneavoastră veţi oferi și ceea ce nicio mașină sau robot nu poate oferi – umanitatea.(...) Când vocaţia dumneavoastră de vindecători se va simţi poate cumva, pe parcurs, copleșitoare, uneori chiar imposibilă, să vă amintiţi de nenumăraţii oameni care au trezit în voi mai mult decât aţi fi crezut voi înșivă și să vă gândiţi la mulţii pacienţi care vă așteaptă ca pe niște Dumnezei, cu soluţii miraculoase. Facultatea de Medicină ne învaţă să gândim ca niște doctori, dar sper să nu uitaţi niciodată cum să gândiţi și să simţiţi cu inima”.

Curajul de a avea opinii

Dan Perciun, ministrul Educaţiei și Cercetării (32 de ani), i-a îndemnat pe tinerii medici să aibă curajul să-și exprime opiniile, dar și să înveţe o limbă străină: „Eu vă încurajez să fiţi fermi, să aveţi poziţie, să v-o apăraţi și promovaţi în cadrul sistemului nostru medical, pentru că el are mare nevoie de voci mai multe, mai tinere, de voci puternice și prezente. Vă încurajez să iubiţi oamenii, indiferent de statutul lor social, indiferent dacă au doctorate sau multă înţelepciune populară. Al treilea lucru (...), învăţaţi o limbă străină. O limbă străină înseamnă acces la cunoștinţe, la ultimele inovaţii. Înseamnă oportunităţi de a învăţa de la cei mai buni, nu doar din Republica Moldova, dar de oriunde de pe globul acesta pământesc”.

Ceremonia a debutat cu un cuvânt de bun-venit rostit de prof. dr. Emil Ceban, rectorul USMF, urmat de prezentarea drapelelor statelor din care provin cei 421 de absolvenţi străini ai promoţiei 2024. Între acestea se numără România, Statele Unite, Siria, China, Israel, India, Iran și Marea Britanie. „Avem o echipă nouă de 1.025 de absolvenţi, atât naţionali, cât și internaţionali, care se duc în 13 ţări ale lumii.  Pentru noi, aceasta este o onoare și o cinste. Cei internaţionali pleacă și sunt ambasadorii USMF în ţările de origine. Cei autohtoni se duc în sistemul de sănătate din Republica Moldova și ne mândrim cu ei, ne bucurăm că împreună cu tineretul studios, cu tinerii medici vom crea un sistem de sănătate prosper, european și în Republica Moldova”, mi-a spus rectorul USMF, la finalul evenimentului.

Emoţii și mulţumiri

Ceremonia a fost presărată cu momente aparte, adevărate ritualuri care au umplut sala de emoţie și acorduri muzicale. Mi-au rămas vii în memorie ceremonia de predare a făcliei cunoștinţelor și sunetul ultimului clopoţel. Cel mai intens moment a fost, așa cum era de așteptat, cel al depunerii Jurământului medicului și farmacistului. Cuvintele lui Hipocrate, atât de cunoscute oricărui medicinist, au răsunat în sala gătită de sărbătoare, atât în limba română, cât și în engleză. 

Pe tot parcursul ceremoniei, rectorul USMF le-a adresat absolvenţilor mai multe mesaje pline de miez. În debutul evenimentului, acesta i-a asigurat pe viitorii medici că au toate cunoștinţele necesare și capacitatea de a-și croi o carieră de succes în Medicină: „Este un moment de sfârșit și, totodată, un nou început, cu noi provocări ce vă așteaptă. Avem certitudinea că veţi deveni specialiști de valoare indiferent de ţara în care veţi profesa. (...) Prin depunerea jurământului vă angajaţi să aveţi grijă de sănătatea și bunăstarea întregii societăţi care își pune în voi speranţele sale de sănătate fizică și morală”.

După depunerea jurământului, rectorul USMF i-a îndemnat pe tinerii absolvenţi să își continue studiile și să rămână să profeseze în Republica Moldova: „De astăzi deveniţi membri ai comunităţii medicale din Republica Moldova și din ţările voastre de origine. (...) Noi vă îndemnăm să vă continuaţi studiile aici, acasă, să puneţi umărul la dezvoltarea sistemului naţional de sănătate și împreună să construim Moldova europeană”.

„Rămâneţi aici, acasă!”

Sunetul ultimului clopoţel a fost și un prilej pentru ca decanii facultăţilor din cadrul USMF să le transmită foștilor studenţi ultimele sfaturi. „Indiferent unde vă va duce viaţa, vreau să vă încurajez pe toţi să priviţi cu speranţă spre viitor, să aveţi încredere în voi înșivă, în destinul vostru, în profesie și să nu vă lăsaţi niciodată învinși. (...) De pregătirea și competenţele voastre depinde bunăstarea acestui popor. Urmează o călătorie profesională îndelungată, în care ne vom intersecta cu mulţi dintre voi. De câte ori veţi avea nevoie de un sfat sau ajutor, noi, profesorii, vom fi cu portiţa deschisă și vă vom oferi tot suportul nostru”, a subliniat prof. dr. Gheorghe 
Plăcintă, decanul Facultăţii de  Medicină I.

Adresându-se în limba engleză, prof. dr. Mircea Beţiu, decanul Facultăţii de Medicină II, i-a sfătuit pe tineri să accepte noi provocări, să fie un exemplu pentru comunitate, dar și să-și păstreze rădăcinile moldovenești. În același timp, conf. dr. Oleg Solomon, decanul Facultăţii de Stomatologie, a enumerat o serie de principii după care tinerii ar trebui să se ghideze în viaţă pentru a avea succes: adevărul, bunătatea, dragostea faţă de oameni și faţă de profesia aleasă.

În încheiere, conf. dr. farm.  Nicolae Ciobanu, decanul Facultăţii de Farmacie, a adus în discuţie importanţa recunoștinţei faţă de profesori și părinţi, adresând și un mesaj special proaspeţilor farmaciști: „Sunt sigur că voi, tânăra generaţie, veţi acorda populaţiei Republicii Moldova, și nu numai, asistenţă farmaceutică înalt calificată și servicii avansate. Știm toţi că azi, în Republica Moldova, este un deficit de cadre medicale și farmaceutice. Și chiar dacă diploma voastră este ușor recunoscută pe plan naţional și european, eu vă îndemn să vă regăsiţi și să rămâneţi aici, acasă”.

Evenimentul s-a încheiat cu mesajul promoţiei 2024, rostit de prezentatorii ceremoniei, pentru cei care i-au ghidat pe întreg parcursul facultăţii: „Domnilor decani, dragi profesori, în numele tuturor absolvenţilor, vă mulţumim pentru că aţi fost toţi anii de studii și sunteţi și astăzi aici, alături de noi. Vă mulţumim pentru munca enormă pe care aţi depus-o de-a lungul anilor în formarea noastră profesională, pentru dăruirea de sine și răbdarea cu care ne-aţi explicat de atâtea ori aceleași lucruri. Vă mulţumim pentru onoarea de a învăţa de la dumneavoastră să fim responsabili și competitivi, capabili de a exercita cu demnitate misiunea nobilă de medic și farmacist”.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe