Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Psihiatrii din Australia vor putea prescrie psihedelice

de Dr. Mariana MINEA - iul. 7 2023
Psihiatrii din Australia vor putea prescrie psihedelice

Australia devine prima ţară care permite psihiatrilor să prescrie substanţe psihedelice pacienţilor cu depresie sau cu tulburare de stres posttraumatic.

Psihiatrii australieni pot prescrie, de la 1 iulie, MDMA (3,4-metilendioximetamfetamină, cunoscut sub numele de ecstasy) pacienţilor cu tulburare de stres posttraumatic. Iar psilocibina, ingredientul psihoactiv din ciupercile halucinogene, va putea fi administrat persoanelor cu depresie rezistentă la tratament.

Anunţul este important, în contextul în care tratamentele psihiatrice au făcut puţine progrese în ultimii 50 de ani. Administraţia pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) a desemnat în 2018 psilocybin drept terapie inovatoare (breathrough therapy). Această titulatură este acordată pentru a grăbi dezvoltarea și revizuirea medicamentelor destinate să trateze o afecţiune gravă, atunci când dovezile clinice existente semnalează potenţialul unei îmbunătăţiri substanţiale faţă de terapiile disponibile. De asemenea, o serie de granturi federale au fost destinate cercetărilor în domeniulpsihedelicelor. Iar la sfârșitul lunii trecute, FDA a publicat un ghid pentru designul studiilor clinice care testează droguri psihedelice ca tratament potenţial pentru diferite afecţiuni medicale.

Precauţii necesare

Asociaţia Americană de Psihiatrie nu susţine deocamdată folosirea substanţelor halucinogene în tratamentul psihiatric, menţionând că așteaptă decizia FDA în acest sens.

De asemenea, specialiști din SUA și din Australia au amintit că sunt necesare mai multe studii privind eficacitatea acestor droguri și nivelul de risc asociat consumului lor, ţinând cont că pot provoca halucinaţii. „Există îngrijorări că dovezile rămân inadecvate și că trecerea la stadiul clinic este prematur; că domeniul va fi inundat de clinicieni incompetenţi sau slab echipaţi; că educarea pacienţilor, tratamentul lor și rezultatele acestor terapii vor fi minime sau se vor asocia cu o proastă informare”, a spus dr. Paul Liknaitzky, șeful Laboratorului pentru Psihedelice pentru uz clinic de la Universitatea Monash, citat de Associated Press.

Costul unui tratament cu astfel de substanţe în Australia se va ridica la aproximativ 10.000 de dolari per pacient .


Notă autor:

https://apnews.com/article/australia-psychedelics-treatment-56e3aa90b3d64318d1cb57507c7bf87b

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe