Newsflash
OPINII

Profilaxia în medicina dentară românească

de Prof. dr. Norina FORNA - mar. 14 2016
Profilaxia în medicina dentară românească
     Profilaxia presupune abordarea unor măsuri suplimentare de evitare a apariției unor afecțiuni care au consecințe asupra organelor vitale. În sfera oro-dentară, aceste măsuri profilactice pot consta în procedee corecte de periaj și de igienă orală suplimentară. Odată cu apariția cariilor sau a bolii parodontale, afecțiuni direct implicate în pierderea precoce a dinților, apar și complicații la nivelul cavității orale. Flora bacteriană acționează asupra structurilor dentare sau a țesuturilor de susținere a dinților și are tendința de a se extinde atunci când pacientul nu conștientizează riscul la care se expune prin lipsa adoptării unor măsuri de igienă orală sau a unui control periodic la medicul dentist. Profilaxia generală și cea locală sunt de o importanță majoră.
     Profilaxia generală urmărește individualizarea unor procedee de educație sanitară cu scopul prevenirii unor maladii infecțioase. Medicul dentist are datoria de a depista o serie de afecțiuni generale care au răsunet sau debut la nivelul cavității orale. Tratamentele stomatologice realizate incorect pot determina grăbirea evoluției unor boli sistemice aflate în stadii incipiente. Profilaxia locală, de la nivelul cavității orale, are ca scop prevenirea apariției leziunilor odontale, parodontale sau tumorale, făcând apel la alimentația echilibrată, detartraj, igienă corect realizată, administrarea unui tratament antiinflamator când este necesar, masaje gingivale sau/și dușuri bucale. Obiectivele profilaxiei locale trebuie să aibă în vedere oprirea evoluției oricărei forme de pierdere a dinților, cu păstrarea dinților restanți pe arcadă pentru o perioadă cât mai îndelungată, principala etiologie a edentației fiind caria dentară și boala parodontală. 
     Pentru evitarea apariției unor modificări majore, ireversibile, se recomandă protezări imediate postextracțional, cu rolul de a modela cicatrizarea osului și a mucoasei de la nivelul crestei edentate. După o perioadă de timp, aceste proteze vor fi schimbate, obținându-se în final varianta definitivă de protezare mobilă. În situația în care presiunile exercitate asupra câmpului protetic sunt prea mari, rata de resorbție și atrofie osoasă crește, cu apariția unor modificări importante a țesuturilor din jur. În afara impactului negativ asupra țesuturilor, există și un deficit în sprijinul și stabilizarea protezelor.
     Orice modificare locală implică și modificări loco-regionale, caracterizate prin dureri musculare sau la nivelul articulației temporo-mandibulare, care pot fi indicatori a unor adaptări deficitare a pacientului la piesele protetice. Lipsa unor contacte dento-dentare care duc la masticație incompletă și incapacitate de a pronunța corect anunță desfășurarea unor procese care influențează personalitatea pacientului și integrarea în mediul social.
      Pentru a evita complicațiile, pacienții au obligația de a realiza o igienă orală corectă și de a se prezenta la medicul dentist cel puțin o dată la șase luni, pentru a se stabili existența riscului de a pierde precoce dinții prezenți sau, pentru purtătorii de proteză, dacă țesuturile cavității orale au fost afectate sau nu prin purtarea acesteia.
     Conform celor mai recente statistici, peste 80% din populația României prezintă afecțiuni la nivelul cavității orale, vârsta de apariție a primelor carii fiind mult mai redusă, iar adresabilitatea pacienților către serviciile de sănătate este în declin, mai ales datorită mediului economic. Prevenția este mult mai puțin costisitoare decât tratamentul unei boli, de aceea o nouă legislație în domeniul medicinii dentare trebuie să facă parte atât din strategia Colegiului Medicilor Dentiști din România, cât și a Ministerului Sănătății.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe