Newsflash
Diverse

Producătorii de medicamente pledează cauza pacienților

de Dan Dumitru MIHALACHE - dec. 12 2017
Producătorii de medicamente pledează cauza pacienților
     Accesul greoi al pacienților români la medicamentele inovatoare, în multe arii terapeutice majore, plasează România în urma multor țări nu numai din vestul Europei, ci și din regiunea central și est-europeană. Acest lucru reiese dintr-un studiu realizat în noiembrie a.c. de compania IQVIA (QuintilesIMS) pentru Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). În domenii precum cardiologia, diabetul, unele forme de cancer sau psihiatria, consumul de medicamente inovatoare este cu 50% mai mic față de media europeană, care este de 51 de medicamente. În perioada 2013–2016, din 156 de medicamente inovatoare aprobate de Agenția europeană a medicamentului (EMA), doar 20 au fost introduse pe lista medicamentelor compensate și gratuite din România. Italia, de exemplu, a introdus 86 de medicamente, Slovenia 52, iar Bulgaria 33.
     Studiul a fost prezentat în cadrul conferinței „Trăim viitorul cu încredere”, privind inovația în medicină, organizată săptămâna trecută de ARPIM. Radu Rășinar, președintele acestei organizații, spune că progresul tehnologic al ultimilor ani, care a dus standardul terapeutic european către produse net superioare ca eficacitate și eficiență, dă dreptul și pacienților români să aibă acces la ceea ce se numește „gold standard of treatment”, adică cel mai eficient tratament pentru afecțiunea lor, disponibil pe piață la un moment dat: „România are acum șansa de a recupera din decalaj, dată fiind creșterea economică fără precedent. (...) Soluția este cea aplicată de toate celelalte țări: un parteneriat între autorități, comunitatea medicală, pacienți și reprezentanții cercetării și ai progresului în medicină”.
     Practic, un medicament nou aprobat în România ajunge să fie introdus pe lista de compensate la 43 de luni de la momentul aprobării, de două ori mai mult decât în Bulgaria sau Cehia, arată studiul amintit. În Germania, de pildă, această perioadă este sub o lună, iar în Marea Britanie de patru luni. De asemenea, în România, 43% din întreaga valoare a pieței farmaceutice nu este decontată de sistem, potrivit lui Tomasz Kluszczynski, reprezentantul IQVIA: „Nu este o diferență majoră în comparație cu alte țări, dar (...) nu contează atât de mult ce cantitate decontăm, ci cât de eficient și ce fel de tratamente”, spune acesta.
     În anul care tocmai se încheie, Agenția americană a produselor alimentare și a medicamentelor (FDA – Food and Drug Administration) a aprobat primele două terapii genetice, a declarat dr. Adrian Bot, vicepreședinte și coordonator în științe translaționale la Kite Pharma, o companie Gilead Sciences, SUA. Potrivit acestuia, una dintre ele a fost dezvoltată de compania la care lucrează. Tratamentul acesta acționează asupra celulelor limfocitare, le schimbă codul genetic, astfel încât să poată identifica celule canceroase în organism și să le elimine, protejându-le pe cele sănătoase: „Am început să dezvoltăm această terapie, în primul rând, împotriva cancerelor sanguine, unde am obținut mai repede demonstrația proof of concept”. În viitorul apropiat, spune el, există toate premisele ca tratamentul să se dezvolte nu numai în SUA, ci și în Europa. Compania pe care o reprezintă colaborează deja cu EMA pentru a face posibil acest lucru.
     Conferința organizată de ARPIM a reunit cercetători internaționali, care au vorbit despre implicațiile inovației în medicină, dar și reprezentanți ai autorităților, comunității medicale, pacienților și asociațiilor de business, care au discutat despre potențialele soluții de reducere a decalajul dintre România și statele europene în ceea ce privește standardul de tratament.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe