Newsflash
Știri

Procedură în premieră națională la Clinica de Cardiologie a SCJU Târgu Mureș

de L. Budin - feb. 3 2023
Procedură în premieră națională la Clinica de Cardiologie a SCJU Târgu Mureș

Clinica de Cardiologie a SCJU Târgu Mureş a anunţat realizarea, în premieră naţională, a unor proceduri complexe de plasare în inimă a unor pompe de suport mecanic circulator (iVAC 2L System).

O nouă premieră naţională la Clinica de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş:

doctor-chirurgie

Unitatea medicală este prima din România care asigură tratamentul intervenţional al pacienţilor cu risc foarte ridicat, printr-o pompă cardiacă percutană de nouă generaţie”, a subliniat şefa Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, dr. Theodora Benedek, într-un comunicat preluat de Agerpres.

La Clinica de Cardiologie din cadrul SCJU Târgu Mureş a demarat, joi, 2 februarie, programul de asistare mecanică circulatorie a tratamentului intervenţional complex, la pacienţii cardiovasculari cu risc foarte înalt.

În cursul dimineţii, s-au efectuat primele două astfel de proceduri complexe, care au constat în plasarea în inimă, pe cale percutană, a unor pompe de suport mecanic circulator (iVAC 2L System), cu rolul de a facilita procedurile cu risc foarte înalt. Acestea pompează sângele din ventricul în aortă, în sincron cu ritmul natural al pacientului, permiţând desfăşurarea intervenţiei cu un back-up circulator, care asigură stabilitatea hemodinamică în cursul intervenţiei de revascularizare complexă”, a adăugat dr. Theodora Benedek.

Întreaga procedură s-a desfăşurat pe cale intervenţională, prin abord femural, fără a fi necesară anestezia generală.

Cei doi pacienţi care au beneficiat de aceste intervenţii, consideraţi până acum inoperabili, sufereau de afectare tricoronariană severă şi de trunchi principal, cu multiple comorbidităţi. Practic, prin introducerea acestei acestei tehnici în premieră, pacienţii au primit o a doua şansă la viaţă. Prof. dr. Benedek Imre, operatorul principal care a efectuat şi coordonat intervenţiile şi, totodată, preşedinte al grupului de lucru al acţiunii prioritare pentru Infarct Miocardic Acut a Ministerului Sănătăţii, este şi cel care a introdus această metodologie în România, prin modificarea legislaţiei AP-IMA, ce a permis achiziţionarea dispozitivelor amintite, care ajută la salvarea unor cazuri extrem de complexe. Costurile unei proceduri se ridică la peste 10.000 euro, fiind decontate de către Ministerul Sănătăţii. (...) Ambele intervenţii au decurs bine, iar pacienţii se simt bine şi vor fi externaţi în circa 3 zile. Mulţumesc întregii echipe de medici şi cadre medii ale clinicii, care au asigurat desfăşurarea în condiţii optime a acestor proceduri” a mai spus Theodora Benedek.

Prin introducerea acestei metodologii, Clinica de Cardiologie se înscrie în rândul unităţilor de elită pe plan european în tratamentul pacientului cardiovascular.

Clinica de Cardiologie din SCJU Târgu Mureş este centru terţiar la care se trimit toate urgenţele majore şi cazurile complexe din 6 judeţe învecinate, pentru care asigură toată gama de intervenţii complexe care se efectuează în centrele de excelenţă europene”, a mai precizat prof. univ. dr. Theodora Benedek.

Pandemia a crescut numărul fumătorilor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe