Primul robot complet automatizat care are și rol de medic dentist a îndeplinit pentru prima dată în istorie o procedură pe un pacient uman.
Este vorba de un moment extrem de important în istoria profesiei de medic dentist. Un robot autonom controlat de inteligența artificială (IA) a efectuat o întreagă procedură pe un pacient uman, pentru prima dată în istorie, realizând acea procedură de opt ori mai repede decât un medic dentist ar fi putut să o facă, scrie New Atlas.
Sistemul acesta a fost construit de o companie din Boston, SUA, numită Perceptive. Sistemul utilizează un scanner special 3D, care poate „construi” un model 3D detaliat al gurii, inclusiv al dinților, gingiilor și chiar al nervilor de sub suprafața dinților, folosind un tip de tomografie numit OCT (optical coherence tomography).
Astfel, nu mai este nevoie de radiografii și nici de utilizarea razelor X, pentru că OCT folosește doar fascicule de lumină pentru a construi modele volumetrice, care sunt disponibile la o rezoluție extrem de mare, iar cariile dentare sunt în mod automat detectate, cu o acuratețe de aproximativ 90%. La acest punct medicul dentist (deci medicul uman) și pacientul pot discuta despre ce aspecte trebuie tratate, iar odată ce aceste decizii sunt luate, chirurgul dentar robotic preia frâiele. Robotul planifică operația, apoi trece la treabă și efectuează intervenția în cavitatea orală a pacientului.
„Suntem încântați că am dus cu succes până la capăt prima procedură dentară din lume, complet automatizată, realizată de un robot. Acest progres extraordinar în medicină sporește precizia și eficiența procedurilor dentare și democratizează accesul la servicii mai bune de îngrijire dentară, pentru a îmbunătăți experiența pacientului”, a declarat dr. Chris Ciriello, CEO și fondator al companiei Perceptive.
Credit foto: Perceptive
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe