Newsflash
Știri

Obturațiile dentare, cele mai solicitate tratamente stomatologice la copiii sub 12 ani

de Dorina Novac - feb. 17 2023
Obturațiile dentare, cele mai solicitate tratamente stomatologice la copiii sub 12 ani

Aproape 4 din 10 părinți duc mai rar de o dată la 2 ani copilul la medicul stomatolog pentru realizarea unei ședințe de detartraj, potrivit unui studiu recent.

Studiul cu privire la comportamentele românilor legate de sănătatea dentară a copiilor a fost realizat de rețeaua de cabinete stomatologice Dent Estet, în colaborare cu Reveal Marketing Research.

sanatate dentara

Potrivit datelor cercetării, doar 22% dintre părinții cu copii sub 12 ani au declarat că aceștia vizitează cabinetele dentare pentru realizarea unei ședințe de profilaxie o dată pe an, în timp ce 18% spun că merg de două ori pe an, așa cum recomandă medicii stomatologi.

Citește și: Românii merg rar la dentist: Scădere de 30% a consultațiilor în ultimii 10 ani

„Cifrele sunt alarmante ținând cont de faptul că prevalența cariilor dentare la copiii din România continuă să fie extrem de ridicată. Numeroase studii demonstrează că educația, dar mai ales profilaxia dentară joacă un rol crucial în prevenirea apariției cariilor pe dinții de lapte, dar și pe dinții permanenți”, se arată într-un comunicat.

Datele mai arată că 45% dintre respondenți declară că prima durere de dinți a copiilor lor a apărut între 0 si 3 ani.

Durerile provocate de carii necesită tratament imediat, ceea ce se reflectă în incidența crescută a obturațiilor dentare, care reprezintă 29% dintre tratamentele stomatologice accesate pentru copiii sub 12 ani.

„Este mai ușor să previi decât să tratezi, iar vizitele periodice la medicul stomatolog pediatru au și rolul de adaptare a copilului cu mediul din cabinetul stomatologic. Însă un procent semnificativ de mare - 40% dintre părinți - nu apelează la cel mai de bază serviciu stomatologic pentru copiii lor. Atunci când sunt accesate tratamente dentare doar în situații de urgență, cum este cazul a 15% dintre respondenți, disconfortul dentar cuplat cu stresul emoțional resimțite de copil se vor amplifica”, se mai arată în comunicat.

Detartrajul, una dintre cele mai simple proceduri de profilaxie care ajută la menținerea sănătății orale pe termen lung, este accesat doar de 17% dintre copiii sub 12 ani, în timp ce sigilarea, un tratament profilactic non-invaziv și cu eficiență pe termen lung, doar de 15%.

Rezultatele cercetării mai arată că doar 2 din 10 părinți din România (19%) știu că dinții temporari se schimbă complet abia în jurul vârstei de 10-12 ani.

Totodată, aproape 37% dintre părinți au apreciat că dentiția permanentă este finalizată în jurul vârstei de 7-8 ani, iar 25% în jurul vârstei de 9-10 ani.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online, în perioada 13-17 octombrie 2022, pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta între 25-65 ani, cu venituri peste medie, rezidenți în mediul mediul urban mare, utilizatori de internet.

Mărimea eșantionului a fost de 1.011 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe