Newsflash
ACTUALITATE Știri

Prezența insomniei, asociată cu un risc crescut de AVC la persoanele sub 50 de ani (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - iul. 27 2023
Prezența insomniei, asociată cu un risc crescut de AVC la persoanele sub 50 de ani (studiu)

Adulții sub 50 de ani care au dificultăți în a adormi sau a dormi pe parcursul întregii nopți, sau care se trezesc prea devreme în majoritatea zilelor au un risc mai mare de accident vascular cerebral (AVC).

Potrivit unui nou studiu, publicat în ediția online a revistei Neurology, persoanele cu cinci până la opt simptome de insomnie aveau un risc cu 51% mai mare de AVC, în comparație cu persoanele care dormeau bine.

Studiul a fost efectuat pe parcursul a 18 ani, din 2002 până în 2020, pe un total de 31.126 de participanți. Vârsta medie a subiecților a fost de 61 de ani, iar 57 la sută dintre persoanele analizate au fost femei. 

În cazul persoanelor cu unul până la patru simptome de insomnie, riscul de accident vascular cerebral a fost cu 16% mai mare în comparație cu persoanele fără acest tip de simptome.

„Există multe terapii care pot ajuta oamenii să-și îmbunătățească calitatea somnului. Este importantă identificarea exactă a problemelor de somn care ar putea duce la un risc crescut de accident vascular cerebral. În acest mod se poate începe tratamentul mai rapid, inclusiv terapii comportamentale pentru persoanele care au probleme cu somnul și, eventual, reducerea riscului de accident vascular cerebral mai târziu în viață”, a afirmat Wendemi Sawadogo, epidemiolog, cercetător la Universitatea Virginia Commonwealth din Richmond și principal autor al studiului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe