Newsflash
ACTUALITATE Știri

Prevenție la malul mării

de Cristina GHIOCA - aug. 14 2024
Prevenție la malul mării

Săptămâna aceasta, medici rezidenți și tineri specialiști oferă consultații gratuite pentru depistarea cancerului de piele, a osteoporozei și a sindromului metabolic, în stațiuni de la Marea Neagră.

În perioada 12-17 august, a.c., în sudul litoralului românesc, are loc o nouă ediția a campanie „Asumă-ți să fii sănătos!”, derulată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD), în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD), Societatea Română de Endocrinologie (SRE) și Societatea Română de Pediatrie (SRD). 

Pentru al patrulea an consecutiv, 36 de medici rezidenți și tineri specialiști oferă consultații gratuite pentru depistarea cancerului de piele, a osteoporozei și a sindromului metabolic în stațiunile  Olimp, Neptun, Jupiter, Saturn și Mangalia. Consultațiile au loc în intervalele orare 09.00 – 12.00 si 15.00 – 18.00, cu excepția zilei de 17 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineții. 

„Ideea de a face aceste screeninguri a plecat de la Dermatologie, și în special de la campania Euromelanoma. Ulterior, [campania ] s-a extins [cu investigații din] Endocrinologie și Pediatrie. Aceste cazuri descoperite la malul mării vor fi îndrumate către centrele noastre pentru completarea investigațiilor și tratament”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, în cadrul conferinței de presă susținută cu ocazia lansării campaniei.
 

Amplasarea corturilor în stațiuni:

  • Olimp – plajă lângă Punct de Observație Salvamar/plajă Hotel Meduza
  • Neptun- plajă în zona punct Salvamar
  • Jupiter – plajă lângă Punct de Observație Salvamar 
  • Saturn – plajă lângă punct SMURD
  • Mangalia - plajă în zona punct Salvamar

În cadrul evaluărilor endocrinologice, 12 medici rezidenți și specialiști coordonați de prof dr. Cătălina Poiană urmăresc stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică și a fracturii de șold, precum și riscul apariției sindromului metabolic. „Rezultatele campaniei din anii trecuți ne motivează să fim și în acest an aici și să oferim serviciile noastre de endocrinologi în două boli cronice, care sunt reale probleme de sănătate publică, respectiv osteoporoză și sindrom metabolic”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană.

Evaluarea riscului de fractură osteoporotică se face utilizând modelul FRAX. Acesta este un model matematic, care grupează o serie de factori de risc cu cea mai mare valoare predictivă pentru apariția fracturilor osteoporotice, a explicat aceasta. Totodată va fi folosit și testul de osteoporoză al Federației Internaționale de Osteoporoză. În ceea ce privește sindromul metabolic, tinerii endocrinologi implicați în campanie măsoară Indicele de Masă Corporal al turiștilor care trec pragul corturilor , circumferința taliei, tensiunea arterială, valoarea glicemiei, dar și alți factori de risc acolo unde situația o cere. 

Screening pentru cancer de piele

În cadrul consultațiilor dermatologice, echipa coordonată de dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD, efectuează dermatoscopii pentru identificarea eventualelor leziuni periculoase, dar oferă și informații despre expunerea corectă la soare și importanța utilizării corecte a cremelor cu factor de protecție solară (SPF). „Cred că puțină lume știe cum sunt distribuite radiațiile ultraviolete A (UVA) și  B (UVB) în sezonul estival față de restul anului. Dacă UVA-urile au aceeași intensitate pe tot parcursul zilei, indiferent de anotimp, în sezonul estival, UVB-urile, în intervalul orar 10.00-16.00 au o intensitate de 400 de ori mai mare. De aceea le spunem mereu «nu stați la soare mai târziu de ora 10.00 și mai devreme de ora 16.00»”, a explicat secretarul general al SRD.

O altă informație pe care turiștii o află de la medicii dermatologi este diferența dintre factorii de protecție solară ai cremelor. „Multă lume spune că nu știe care este diferența dintre un SPF 30 și unul 50. Și atunci le explicăm că diferența vizează două direcții. Una este filtrarea razelor solare. Un SPF 50 sau 50+ filtrează cam 97% dintre razele solare, un SPF 30 filtrează cam 92% dintre acestea. Apoi le explicăm că această cifră arată și cât de mult îi protejează de o eventuală arsură. Dacă fără să te dai cu o cremă de protecție solară te arzi, să spunem, în 10 minute, cu un SPF 30 te arzi în 30x10 minute, adică trei sute de minute, iar cu un SPF 50, în 500 de minute”, a completat dr. Alin Nicolescu.

Nutriția, esențială din prima zi

Părinții care aleg să îi ducă pe cei mici la consultațiile pediatrice vor afla informații despre starea de nutriție a copiilor lor. „Foarte mulți copii nu sunt programați în a dezvolta anumite boli, ci le dobândesc ca urmare a stilului de viață și a alimentației. Acestea trebuie manageriate într-un anumit mod încă din primele zile. Așa numitele 1.000 de zile, însemnând sarcina și primii doi ani, sunt esențiale în a preveni apariția unor tulburări nutriționale. De asemenea, am considerat oportun să  abordăm acest subiect ca urmare a faptului că  a crescut numărul copiilor supraponderali și obezi. România deține un loc fruntaș în această categorie pediatrică”, a subliniat prof. dr. Doina Pleșca, președinta SRP și una dintre coordonatoarele echipei de pediatrii din campanie. 

Față de anul trecut, chestionarul aplicat părinților care vin la corturi conține întrebări noi, legate de igiena dentară a copiilor și nu numai. „În chestionarul pe care l-am gândit în acest an, am pus câteva întrebări legate de consumul de tutun, am structurat și câteva noțiuni legate de consumul de droguri – nu știu cât succes vom avea la această întrebare, însă populația trebuie să se adapteze unor astfel de chestionare – , și nu în ultimul rând legat de consumul de alcool. Avem cazuri de ciroză determinate de consumul de alcool de la vârste foarte mici”, a punctat președinta SRD.

Peste 11.000 de consultații

În cele trei ediții consecutive ale campaniei „Asumă-ți să fii sănătos” s-au realizat 11.197 de consultații, în aproximativ 1.000 de ore.  Anul trecut, tinerii dermatologi au  depistat 39 cazuri de suspiciuni legate de posibile afecțiuni tumorale (10 suspiciuni/carcinomspino-celular, 27 suspiciuni /carcinombazo-celular și 2 suspiciuni /melanom). 

Totodată, dintre cei 695 de copii 12% au prezentat un grad ridicat de obezitate, 4% fiind supraponderali, iar 8% subponderali. În același timp,  în aria endocrinologiei, un sfert dintre pacienții consultați aveau hipertensiune diagnosticată în tratament, iar 13,12 % au prezentat valori ale tensiunii arteriale sugestive pentru hipertensiune arterială nediagnosticată.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe