Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Placentă artificială pentru prematuritate extremă

de Dr. Mariana MINEA - iun. 23 2023
Placentă artificială pentru prematuritate extremă

Un proiect european care urmărește să dezvolte un mediu similar placentei pentru nou-născuţii cu prematuritate extremă și-a anunţat rezultatele fazei unu.

Prematuritatea extremă e reprezentată de nașterea la o vârstă gestaţională mai mică de 28 de săptămâni. Cercetătorii de la Spitalul Clinic Sant Joan de Déu din Spania au reușit să ţină în viaţă un fetus ovin timp de 12 zile într-un sistem complex extracorporeal care simulează placenta. Specialiștii speră ca în decurs de trei ani să ofere un prototip pentru studii clinice și că placenta artificială va putea să garanteze supravieţuirea pentru o perioadă de trei-patru săptămâni. 

        Această perioadă oferă un timp preţios organismului prematur pentru a se dezvolta în continuare. Deși în ultima vreme secţiile de neonatologie îngrijesc de rutină prematuri cu greutate între 1.000 și 1.500 de grame, îngrijirea nou-născuţilor sub 1.000 de grame, cu vârsta gestaţională mai mică de 28 de săptămâni, rămâne o provocare. Aproximativ 25.000 de copii cu prematuritate extremă se nasc în Europa, în fiecare an.

Condiţii ca în uterul matern

Studiul urmărește să recreeze condiţiile fiziologice ale uterului matern, astfel încât placenta artificială să preia rolul celei naturale. Una dintre provocările acestui proces îl constituie transferul fătului dintr-un mediu în altul. Iar aceasta deoarece cordonul ombilical, care asigură transferul de oxigen și de nutrienţi, se închide ireversibil atunci când temperatura mediului ambiant scade cu două grade. „Trebuie să păcălim natura”, spune Eduard Gratacós, liderul de proiect, citat de El Pays.

Dispozitivul presupune menţinerea fătului într-un mediu lichid, într-un container translucid, și include un sistem de circulaţie extracorporală. Echipa a folosit până acum aproximativ 50 de fetuși ovini, deoarece aceștia au dimensiuni și sistemele cardiovasculare și pulmonare similare celor ale fetușilor umani.

Prima fază a studiului început în anul 2020. Viitorul presupune inclusiv crearea unui cadru bioetic și a unor ghiduri pentru folosirea acestor sisteme, care să implice și alte grupuri relevante de persoane, printre care și părinţi. „În ciuda acestor progrese, trebuie să facem tot ce este posibil pentru a susţine sănătatea maternă și a reduce factorii de risc care generează nașteri premature”, a spus Kelly Werner, profesor asociat de Pediatrie în cadrul Diviziei de Neonatologie la Universitatea Columbia din New York, pentru presa spaniolă.


Notă autor:

https://english.elpais.com/science-tech/2023-06-19/artificial-placenta-keeps-sheep-fetus-alive-for-12-days-we-have-to-cheat-nature.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe