Newsflash
OPINII

Pielea sufletului

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - oct. 11 2019
Pielea sufletului

Când achiziţionaţi o carte în fugă, vă treziţi uneori că acasă, după ce parcurgeţi primele rânduri, regretaţi decizia din librărie. Sau poate că aţi căutat să citiţi alte pasaje, să vedeţi ce vă așteaptă. Credeţi-mă, la momentul când scriu aceste rânduri, nici eu nu știu ce urmează. Poate că aș fi tentat să derulez paginile acestui document electronic și să văd ce se va întâmpla. Și cred că vă dau dreptate. Chiar eu, cel care scrie și trăiește fiecare dintre cele așternute aici, aș vrea să caut pasajele care să mă facă să continui să scriu. Pare o ciudăţenie să vrei să vezi ceea ce ai scris, când nici măcar nu ai scris. Sau nici măcar nu ai trăit ca să poţi scrie.
Dar este posibil ca printre paginile albe ce mi se aștern în faţă să existe ceva deja scris și eu doar să acopăr cu o cerneală care face vizibil acel text de viaţă. Pentru dumneavoastră este tocmai invers. Desprindeţi cuvintele scrise ca să vedeţi ce se ascunde sub ele. Parcă vă și văd pe unii cu câtă atenţie ridicaţi stratul acesta care se naște cu fiecare literă, cu fiecare clipă. Nu știu dacă trebuie ridicat acest strat asemenea unui pansament, rapid și cu o durere scurtă. Știu doar că sub el se află o plagă și niște fire ce au apropiat-o.
De câte ori aţi privit pe cineva care avea un pansament la vedere și v-aţi gândit că îndărătul acelei mici comprese fixate cu leucoplast este o întreagă poveste? De câte ori aţi privit pielea cuiva ca pe o hartă ce poartă undeva un marcaj mai palid sau mai evident, dar care v-ar duce într-o călătorie?
Priviţi-vă pielea sufletului și căutaţi-i acea porţiune în care a pătruns cândva un ac ce ducea după el un fir. Sigur, veţi spune că ţesutul acela s-a refăcut de mult. Dar niciodată complet, pentru că e ceva în mecanismul de vindecare a plăgii care ne lasă posibilitatea să desfacem firele. Dacă veţi găsi acea zonă, veţi găsi și firele care așteaptă să fie îndepărtate. Și, ca să fiu sincer, nu e treaba dumneavoastră să vă gândiţi la faptul că ele nu mai sunt de mult acolo, că e un ţesut nou și vindecat, ci doar că nu trebuie decât să le îndepărtaţi ca să eliberaţi marginile plăgii și... de acum depinde doar de dumneavoastră.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe