Newsflash
Internaționale

Peste o mie de doze de vaccin pentru variola maimuţei în SUA

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iun. 10 2022
Peste o mie de doze de vaccin pentru variola maimuţei în SUA

Ca răspuns la creșterea rapidă a cazurilor de variola maimuţei, autorităţile americane încearcă să utilizeze toate măsurile pentru a preveni răspândirea acestora.

variolaMaimutei2

Peste 1.200 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei au fost puse la dispoziţie în Statele Unite ale Americii, a anunţat Directorul pentru Securitate Globală în Sănătate de la Casa Albă. Oficialii americani au asigurat populaţia că persoanele aflate la risc crescut de a se infecta vor putea avea acces facil la vaccinuri și că în cazul în care se vor îmbolnăvi vor beneficia rapid de tratamentele disponibile. În afară de dozele de vaccin livrate, autorităţile au aprovizionat opt zone cu medicamente ce pot fi administrate în cazul acestei infecţii. Cadrele medicale din Massachusetts care tratează pacienţii infectaţi au fost primele care au primit doze de vaccin, în vederea prevenirii infecţiei. În SUA, vaccinul Jynneos cu administrare în două doze a fost aprobat pentru a preveni variola, dar și variola maimuţei. Un alt vaccin utilizat pentru variolă a fost aprobat și pentru variola maimuţei, și anume ACAM2000.

        Peste 120 de teste PCR pentru orthopox au fost efectuate pe tot teritoriul american până în prezent, pentru monitorizarea epidemiei. Autorităţile dau asigurări că acestea sunt doar o parte din testele disponibile. În SUA a fost creată o reţea, Laboratory Response Network, ce cuprinde 67 de laboratoare din peste 46 de state, care au capacitatea de a efectua peste 1.000 de teste pe zi. Autorităţile recomandă testarea în cazul în care este suspectat un caz de variola maimuţei. Oficialii Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) au atenţionat medicii că este posibil ca virusul să se răspândească și la nivel comunitar.

Două variante genetice

Până la închiderea ediţiei, 20 de cazuri de variola maimuţei au fost identificate în 11 state americane, plus un caz al unui american infectat și testat în afara ţării. Toţi pacienţii se recuperează sau sunt deja vindecaţi, iar cei care au încă leziuni active sunt sfătuiţi să se izoleze până când se recuperează în totalitate. O analiză prin secvenţiere genetică a cazurilor identificate indică faptul că două variante distincte din punct de vedere genetic există acum în SUA. Pentru a determina de cât timp este în circulaţie virusul variolei maimuţei vor fi necesare mai multe analize ale secvenţelor genetice. În ciuda numărului relativ mare de cazuri de variola maimuţei identificate până acum, specialiștii au afirmat că riscul de transmitere comunitară este destul de redus momentan.

La nivel global, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat că mai multe ţări raportează cazuri de variola maimuţei, fiind vorba de peste 600 de cazuri din cel puţin 26 de ţări, acestea aflându-se în centrul unor anchete epidemiologice care se desfășoară în acest moment. Oficialii OMS au comentat că această explozie de cazuri este diferită faţă de alte epidemii, pentru că se observă apariţia unor cazuri în zone diferite, într-un timp relativ scurt.

 

 


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/06/03/health/monkeypox-vaccine-outbreak-cdc/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe