Newsflash
Internaționale

Variola maimuţei va rămâne doar o BTS

de Dr. Mariana MINEA - nov. 24 2023
Variola maimuţei va rămâne doar o BTS

Forumul consultativ al ECDC a decis renunţarea la planul de eradicare a virusului mpox, acesta fiind considerat prea costisitor și contraproductiv.

Variola maimuţei va fi considerată o boală cu transmitere sexuală (BTS) ce necesită măsuri de control și monitorizare adaptate. El Pays explică și de ce.

 Decizia Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a fost luată ţinând cont de scăderea numărului de cazuri noi de variola maimuţei, inclusiv în Regatul Ţărilor de Jos, care a raportat cele mai multe îmbolnăviri, în rândul bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi. În plus, majoritatea acestor persoane au dobândit deja imunitate împotriva bolii. 

 Numărul cazurilor noi de variola maimuţei a scăzut mult în decurs de luni, la nivel mondial, de la o mie pe zi în august la doar câteva zeci. Și rata mortalităţii s-a redus semnificativ de la cea de 10% anunţată la începutul epidemiei. Nu în ultimul rând, specialiștii au certitudinea unei probabilităţi foarte mici de transmitere a virusului în afara comportamentelor sexuale, ceea ce protejează celelalte grupe populaţionale.

 Părerile între virusologi sunt împărţite. Carlos Maluquer de Motes, profesor de virusologie moleculară la Universitatea din Surrey, Marea Britanie și expert în virusurile variolei, consideră că lumea medicală ar fi putut opta pentru eliminarea virusului, cum a făcut-o pentru cel al varicelei. Astfel, nu s-ar oferi timp microorganismului de adaptare la oameni și de-a atinge și alte grupuri populaţionale.

Prevenţie și monitorizare

 Virusul ce produce variola maimuţei face parte din familia Orthopox, familie din care face parte și virusul ce provoacă variola. Aceasta a fost eradicată în 1980.

 În ultimele luni, a existat o ușoară creștere a numărului de cazuri, consecinţa comportamentelor din perioada verii. Potrivit celui mai recent raport OMS, publicat la 20 octombrie cu date de la final de septembrie, numărul cazurilor de mpox depășise 91.000 la nivel mondial. Dintre acestea, 157 s-au soldat cu decese, majoritatea pe continentul american. 

 În Europa, se înregistraseră 229 de cazuri în septembrie, de șapte ori mai mult decât în luna anterioară, la distanţă mare de cele câteva sute de cazuri zilnice din 2022.

 Variola maimuţei poate fi prevenită prin evitarea contactului fizic cu persoanele bolnave de această patologie. Cei expuși riscului pot opta pentru vaccinare, aceasta nefiind obligatorie.

 


Notă autor:

https://english.elpais.com/health/2023-11-16/europe-has-given-up-on-eliminating-monkeypox-it-will-be-just-another-std.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe