Newsflash
Știri

Peste jumătate dintre români și-au amânat vizitele la medic din cauza pandemiei

de Dorina Novac - nov. 24 2021
Peste jumătate dintre români și-au amânat vizitele la medic din cauza pandemiei

Aproape 59% dintre românii din mediul rural și-au amânat vizitele la medic din cauza pandemiei de COVID-19, arată un sondaj realizat de MedLife.

Sondajul a fost realizat în perioada 5-10 noiembrie, pe un eșantion de 504 respondenți din mediul urban, utilizatori de internet, cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani, 53,8% dintre respondenți având în gospodărie copii cu vârste sub 18 ani.

vizita la medic

Rezultatele sondajului arată comportamentul românilor în privința mersului la medic în timpul pandemiei și a prevenției în sănătate, motivele pentru care au fost la medic în ultimele 18 luni și atitudinea față de importanța unui abonament individual de sănătate.

Datele analizate arată că mai mai mult de jumătate dintre respondenții participanți la sondajul online obișnuiau să meargă de câteva ori pe an la medic înainte de pandemie, cu un procent de 50,8%.

Dintre aceștia, 79% mergeau la medic înainte de 2020 în mod special pentru controale de rutină și analize de sânge.

„Contextul pandemic, însă, a schimbat comportamentele românilor în ceea ce privește vizitele la medic. Speriați de implicațiile și repercusiunile aduse de pandemie, mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că și-au amânat vizitele la medic în ultimele 12 luni”, se arată într-un comunicat de presă.

Profilul celor care au amânat să meargă la medic pe timpul pandemiei este conturat în special de femei (60%) cu vârste cuprinse între 35-44 de ani (65%) cu educație medie (65%).

Întrebați care sunt principalele motive pentru care și-au amânat vizitele la medic, frica și lipsa unei urgențe medicale (77%) i-au ținut departe pe români de medic încă de la debutul pandemiei.

Rezultatele sondajului mai arată că doar 44% dintre respondenți și-au făcut un set de analize în ultimele 12 luni, aspect care confirmă reticența pe care o au românii în ceea ce privește prevenția, mai ales într-un context epidemiologic acut.

Mai mult decât atât, 26% dintre participanții la studiu au declarat că nu și-au făcut niciodată un set de analize medicale.

„Pandemia a arătat că este foarte important să ai medicul la un telefon distanță, iar acest lucru a contribuit la adoptarea telemedicinei și în România. În această perioadă, 1 din 3 români au apelat la servicii medicale în regim online. Deși 30% dintre respondenții intervievați au declarat că au apelat în această perioadă la consultații online sau prin telefon, majoritatea românilor încă preferă să meargă fizic la medic în perioada următoare”, se mai arată în comunicat.

Prevenția, un instrument eficient

În contextul în care activitatea spitalelor publice s-a concentrat, în mare parte, pe infecția COVID-19, românii s-au îndreptat către sistemul privat de sănătate pentru analize și investigații, abonamentul medical devenind o soluție tot mai căutată.

Datele sondajului arată că, în prezent, 4 din 10 respondenți au deja un abonament de sănătate, individual sau prin intermediul companiei unde lucrează.

Motivele pentru care românii au ales sau ar alege un abonament medical țin de rapiditatea serviciilor, calitatea acestora, dar și compensarea sistemului public de sănătate:

  • peste jumătate dintre respondenți au declarat că abonamentul medical le oferă acces mai ușor și rapid la servicii medicale;
  • calitatea serviciilor medicale și dotările tehnologice înalte reprezintă un beneficiu pentru jumătate dintre respondenți;
  • o treime ar alege un astfel de abonament pentru echipa medicală și pentru atitudinea față de pacienți;
  • o treime ar alege un abonament la o clinică privată pentru reducerile la diverse servicii medicale.

„4 din 10 români își doresc aceste pachete ca pe o alternativă la sistemul public de sănătate. Mai mult decât atât, aproape 80% dintre participanții la sondajul online consideră util un abonament medical chiar și pentru copii”, transmite sursa citată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe