Newsflash
ACTUALITATE Știri

Peste 5,7 milioane de românce, expuse riscului de a dezvolta cancer de col uterin

de Magdalena Tănăsescu - oct. 1 2024
Peste 5,7 milioane de românce, expuse riscului de a dezvolta cancer de col uterin

România are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare anti-HPV din Europa, iar din acest motiv peste 5,7 milioane de femei riscă să dezvolte cancer de col uterin.

Avertismentul vine din partea Asociației Rotary Club București Nord, care derulează un program de educare privind infecția cu HPV și necesitatea vaccinării. 

„Cu una dintre cele mai mici rate de vaccinare împotriva virusului HPV (Human Papilloma Virus) din Europa, România este pe primul loc în UE în ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. OMS vrea ca toate țările să elimine cancerul cervical până în 2030. Potrivit datelor recensământului din 2021, în România există peste 5,7 milioane de persoane de gen feminin cu vârste între 15 și 65 ani, respectiv peste 6 milioane între 11 și 65 ani. Cum multe persoane își încep viața sexuală de la debutul adolescenței, riscul de infectare cu virusul HPV și de dezvoltare a cancerului cervical (de col uterin) sau a leziunilor pre-maligne determinate de acesta este în creștere”, se menționează într-un comunicat remis redacției.

Programul de vaccinare anti-HPV al României vizează fetele între 11 și 19 ani, pentru care vaccinul este compensat 100%, precum și femeile între 20 și 45 de ani, pentru care schema de vaccinare este compensată 50%. 

„Virusul HPV este transmisibil prin simpla atingere a pielii, nu numai prin contact sexual, afectând deopotrivă femeile și bărbații. Rata de dezvoltare a cancerului de col uterin este mult mai mare în țările mai sărace, cu venituri mici și medii, printre care se află și România, conform OMS. Multe fete își încep viața sexuală înainte de vârsta de 16 ani, România fiind și țara din UE cu cele mai multe mame minore, mai exact peste 8.000 în 2021, potrivit datelor INS. Prin urmare, multe românce sunt expuse acestui virus, având în vedere și faptul că nivelul de informare și educare în acest sens este foarte scăzut, dar mai ales cel de vaccinare...Cele 3 doze din schema de vaccinare anti-HPV asigură protecție împotriva contractării a 9 din cele mai frecvente și periculoase tulpini ale acestui virus, şi implicit scad susceptibilitatea dezvoltării cancerului. Statul român compensează 100% sau 50% din prețul vaccinului, în funcție de categoria de vârstă, așadar este vital ca fetele și femeile să opteze pentru prevenție și pentru o viață sănătoasă”, a declarat dr. Iman Mologani, medic rezident radioterapeut la Spitalul Colțea. 

În absența vaccinării, 80% dintre adulți vor contracta cel puțin o tulpină HPV. Cel mai des nu există simptome. Partenerii sexuali pot transmite HPV, punându-se unul pe celălalt în pericol. Sexul protejat nu împiedică 100% transmiterea HPV și nu există un tratament specific care să elimine virusul, prevenția prin vaccinare fiind cea mai eficientă metodă împotriva cancerului de col uterin.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe