Newsflash
Știri

Persoanele din mediul rural, risc crescut de a dezvolta cancer de piele

de Dorina Novac - feb. 7 2023
Persoanele din mediul rural, risc crescut de a dezvolta cancer de piele

Stilul de viață al persoanelor care trăiesc în mediul rural îi predispune la apariția cancerului de piele, potrivit unor studii recente.

În timp ce specialiștii din întreaga lume avertizează că incidența cancerului de piele ar putea crește cu aproape 50% până în anul 2040, un studiu recent arată că persoanele care locuiesc la țară au un risc mai mare de a dezvolta acest tip de cancer din cauza expunerii neprotejate la soare.

cancer de piele

„Cercetătorii au descoperit că adulții și copiii din mediul rural au primit doze semnificativ mai mari de UV la mijlocul zilei. În plus, spre deosebire de locuitorii din mediul urban, adulții din mediul rural nu caută umbra la orele prânzului, folosesc mai rar cremă de protecție solară, iar cei mai mulți dintre ei au locuri de muncă în aer liber și suferă mai multe arsuri solare de-a lungul vieții”, se arată într-un comunicat.

Citește și: Românii sunt informați despre cancerul de piele, dar nu merg la dermatolog

Situația nu este diferită nici în România, explică dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, președinte al Fundației pentru Sănătatea Pielii și director al Programului de microchirurgie Mohs acreditat de Societatea Americană de Chirurgie Dermatologică în România.

„Din păcate, vedem tot mai des în cabinet efectele pe care le poate avea asupra pielii expunerea necontrolată la razele soarelui. Anul trecut, Fundația pentru Sănătatea Pielii a participat la cinci caravane medicale în cinci sate din județul Prahova pentru a oferi consultații persoanelor din comunitățile defavorizate. Din cei 150 de pacienți care au beneficiat de consultații, am identificat patru cancere de piele, pe care pacienții nu ar fi avut altfel șansa să le descopere, din cauza lipsei de informare și a accesului greoi la servicii medicale. Doi dintre aceștia au beneficiat de operații pro bono prin tehnica de chirurgie Mohs, tehnică cu un risc minim de recidivă, prin care se evită excizii mari, care ar lăsa cicatrici importante”, a declarat dr. Mihaela Leventer.

Dr. Mihaela Leventer

Medicul recomandă ca fiecare persoană să fie atentă la semnele care apar pe piele, iar orice bubiță care nu se vindecă sau care își modifică forma sau culoarea, să fie verificată la un control dermatologic.

„Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerul de piele chiar poate fi văzut, avem șanse mari să îl diagnosticăm în stadiu incipient fără a fi nevoie de investigații complicate. Pentru acest lucru este însă important să fim atenți la cei dragi, dacă mergem la părinți sau la bunici la țară să le privim cu atenție chipul, brațele care ne îmbrățișează sau mâinile cu care ne pregătesc mâncarea preferată”, precizează medicul dermatolog.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe