Newsflash
Cultură

Pelerin la muntele încreştinat

de Paula ROMANESCU - apr. 13 2012
Pelerin la muntele încreştinat
            Îmbiat de puritate, de căile luminii prin care duhul caută să se întoarcă la Cel făr’ de-început, omul, fiinţă gânditoare, a vrut să-I dea de veste Creatorului că se străduieşte chiar să-i semene nu doar la „chip şi-nfăţişare“, ci şi prin acel ceva care nu se vede decât cu sufletul: iubirea de armonie.
            Petru Damir, medicul-pictor membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, din dorul de a fi mai lângă cer, a poposit pe Muntele Athos. Nu între apă şi cer, fapt care l-ar fi obligat să adopte (ca într-o solară crucificare) zborul sau (ca într-o negrăită cutezanţă) mersul pe apă, ciîntre cer şi pământ (păstrând prin aceasta ştiutul că este alcătuire de lut şi, totodată, spirit). Ajuns acolo a făcut ce ştie (mai) bine să facă: pictură. Creaţie adică, re-creaţie a unui loc în care sfinţenia este „la cote maxime“.
            După ce ne obişnuise cu păsările fantastice care străfulgerau „aerul“ din jurul portretelor care, odată ajunse pe pânză, prindeau viaţă, refuzând înscrierea în „marea trecere“, artistul-pictor ne aduce prin actuala expoziţie – „Athos“ al cărei vernisaj a avut loc recent, la Cercul Militar Naţional – Salonul Artelor – o întreagă lume de credinţă, un întreg univers de sfinţenie: muntele acela pe care Maria Fecioara şi l-a ales drept „Grădină“.
            Lucrările surprind în culoare străvezimi de albastru şi umbre de nori călătoriţi în zare, uimiţi de straniile „cuiburi“ de piatră pe care omul le-a ancorat de colţuri de stâncă, deasupra hăului, spre a-i fi popas şi cale întru desăvârşire.
            Pelerin la muntele încreştinat, artistul creator Petru Damir a mai surprins o minune: a înfloririlor de primăvară. Pomii săi sunt îngeri uluiţi de albul de miresme cu care vor să dea de ştire Universului că frumuseţea există chiar în noi, dar că se cuvine să-i dăm răgaz de înflorire.
            Ce alta este „dansul sfinţilor“ – hora aceea de clinchete învârtejite în fumul de smirnă al candelei? Dar chipul luminos al bătrânei înveşmântate în ie albă, cu buchetul de flori în braţe (pentru care ofrandă?), ce alta este „Cartea sfântă“ cu albul paginilor în „marea“ de albastru care nu-i decât o chilie?
            Singurele lucrări în care negrul este dominant – portretele de monahi. Sentimentul pe care-l încerci în faţa lor nu-i deloc de seninătate, ci dimpotrivă, de strângere de inimă. Să fie tot greul lumii concentrat în acele făpturi care-au ales să devină rostitori de rugă întru salvarea omului şi care, înţelegând că greul n-are sfârşit, vor fi luat chipul tristeţii?
            Cum de la fiecare expoziţie obişnuiesc să plec măcar cu un tablou pentru întregirea muzeului pe care-l port în suflet şi pe care doar eu ştiu să-l desferec (pentru bucuria de a-l şti al tuturor), am avut grijă să întorc discret tablourile cu oamenii în negru şi să-i fac semn corbului să nu-mi mai repete acel teribil nevermore…
            Cenaclul „Ion Ţuculescu“ continuă să-şi confirme înălţimea. Prin plasticianul Petru Damir, medic pediatru, pictura medicilor capătă forţă, iar din icoane se desprind sfinţi care seamănă cu noi (n-om fi chiar noi?).
            Se apropie Marea Sărbătoare a Învierii. Treceţi, dragi iubitori de lumină pe la Athos! Nu-i departe. Îl aflaţi la Salonul Artelor de la CMN şi (lucru foarte important!) la Athosul acesta poate intra oricine. Oficiază arta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe