Newsflash
REUNIUNI

Patologia cerebrovasculară în toate aspectele sale

Patologia cerebrovasculară în toate aspectele sale

Timp de trei zile (8-10 septembrie 2022), la Cluj-Napoca s-a desfășurat Simpozionul WFNS cu tema „Boala cerebrovasculară – o abordare multidisciplinară”, primul de acest gen pe teritoriul României.

Simpozionul WFNS (World Federation of Neurosurgical Societies) s-a desfășurat exclusiv în limba engleză, cuprinzând peste 110 lucrări, dintre care peste 80 susţinute la faţa locului, iar 27 prezentate online.

Lucrările au fost prezentate de 77 de lectori invitaţi de pe patru continente diferite (Asia, Europa, Africa, America de Nord). Dintre aceștia, 55 au fost prezenţi fizic, alţi 19 susţinând lucrările online. Participanţii au fost în număr de 236, atât cu prezenţă fizică, cât și online.

Caracterul unic al simpozionului a constat în multidisciplinaritatea sa, fiind invitaţi medici din toate specializările medicale și chirurgicale care își tratează și îngrijesc pacienţii cu afecţiuni cerebrovasculare. Astfel, au fost prezenţi medici neurochirurgi, neurologi, anesteziști și radio-imagiști.

Intervenţii în timp real

În ziua care a precedat simpozionul au avut loc trei work­shopuri. În cadrul primului work­shop – „Live Surgery” –, prof. dr. Bin Xu din Beijing, China, a transmis în timp real o intervenţie neurochirurgicală, prin care a demonstrat o tehnică pentru care este renumit la nivel mondial, reușind să efectueze o anastomoză intra- și extracraniană într-un timp  scurt.

Cel de-al doilea workshop a fost elaborat de dr. Nicolaie Dobrin, medic neurochirurg la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iași, care a demonstrat manopere endovasculare efectuate cu echipamentul de angiografie din dotarea Spitalului Transilvania din Cluj-Napoca.

Al treilea workshop a fost susţinut de prof. dr. Ihsan Solaroglu și echipa sa din cadrul Universităţii Koç din Istanbul, Turcia, care a pus la dispoziţia participanţilor ochelari de VR (realitate virtuală) cu ajutorul cărora aceștia au putut „naviga” prin modele anatomice 3D care evidenţiau atât anatomia normală a structurilor anatomice intracraniene, cât și exemple de cazuri patologice.

În cele trei zile de simpozion, au avut loc 23 de sesiuni știinţifice, inclusiv o sesiune a societăţii EMN (Euroacademia Multidisciplinaria Neurotraumatologica) și o sesiune dedicată tinerilor neurochirurgi (Young Neurosurgeon’s Corner). A fost un eveniment știinţific deosebit, care a coagulat pentru prima dată toţi factorii responsabili în diagnosticul, evaluarea și managementul corect al patologiei cerebrovasculare în toate aspectele sale.

Citiți și: Adaptarea ţărilor balcanice la pandemia de COVID-19

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe