Primăria sectorului 2 din Capitală a reeditat, recent, o romantică „bătaie cu flori“ (nu bătălie!) din vremea caleştilor cu cai mânaţi de vizitii în costume înfiretate şi îmbutonate în alămuri lucitoare, cu cilindru pe cap şi cizme lustruite, caleşti în care protipendada bucureşteană (domni eleganţi şi sobri, doamne şi domniţe cât mai îmbobocite, îndantelate, sub largi pălării uşoare, făcând o concurenţă acerbă florilor de primăvară – invitate şi ele în caleşti la marea promenadă de „la Şosea“) aducea „dolcelui farniente“ al zilelor o beţie de culori şi parfumuri. (...)  "> Parfumul timpului prezent - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Parfumul timpului prezent

de Paula ROMANESCU - mai 20 2011
Parfumul timpului prezent

   Primăria sectorului 2 din Capitală a reeditat, recent, o romantică „bătaie cu flori“ (nu bătălie!) din vremea caleştilor cu cai mânaţi de vizitii în costume înfiretate şi îmbutonate în alămuri lucitoare, cu cilindru pe cap şi cizme lustruite, caleşti în care protipendada bucureşteană (domni eleganţi şi sobri, doamne şi domniţe cât mai îmbobocite, îndantelate, sub largi pălării uşoare, făcând o concurenţă acerbă florilor de primăvară – invitate şi ele în caleşti la marea promenadă de „la Şosea“) aducea „dolcelui farniente“ al zilelor o beţie de culori şi parfumuri. (...)
 

   Primăria sectorului 2 din Capitală a reeditat, recent, o romantică „bătaie cu flori“ (nu bătălie!) din vremea caleştilor cu cai mânaţi de vizitii în costume înfiretate şi îmbutonate în alămuri lucitoare, cu cilindru pe cap şi cizme lustruite, caleşti în care protipendada bucureşteană (domni eleganţi şi sobri, doamne şi domniţe cât mai îmbobocite, îndantelate, sub largi pălării uşoare, făcând o concurenţă acerbă florilor de primăvară – invitate şi ele în caleşti la marea promenadă de „la Şosea“) aducea „dolcelui farniente“ al zilelor o beţie de culori şi parfumuri.
   Era mai ieri; Războiul cel Mare nu-şi anunţase încă bezmeticia turnurilor şi a dezastrelor generate de neiubirea omului de către om într-o Europă plină de orgolii.
   La Bucureşti, delicatul pictor al florilor, Ştefan Luchian, nu putea să rateze imensul „buchet“ oferit ochilor săi de „Bătaia cu flori la Şosea“ şi a lăsat mărturie ochilor noştri celebrul tablou omonim evenimentului: o învolburare de roşu, aur moale, albastru diafan, „verde crud… mugur alb şi roz şi pur…“, totul proiectat pe fundalul arborilor înalţi – fantomatice siluete prinse în alaiul celei mai frumoase nebunii omeneşti: bătaia cu flori.
   A trecut un secol de atunci? Greu de crezut. Doar caii s-au ascuns în carcase de metal, iar caleştile s-au preschimbat în limuzine venerabile care, în primăvara aceasta nouă, s-au aliniat temerar la „Parada Târgului Anticarilor“ pentru reeditarea atmosferei primăverilor d’antan.
   Erau aproximativ 20 de exemplare, cea mai veche, un Ford T Roadster din 1912, dar şi un Oldsmobile Bliss Surrey 1901 – replică realizată în 1959 de firma Bliss din Ohio (SUA), o minimaşinuţă roşie, fără volan, direcţia fiind acţionată de o manşă care activa roţile din faţă; un Ford T Sedan, 1923 – variantă rară produsă doar în luna ianuarie a anului 1923. (Ford model T este prima maşină de serie produsă în lume. Între 1908 şi 1927 au fost realizate aproximativ 16 milioane de exemplare în 13 modele de caroserii, iar între anii 1914 şi 1926, singura culoare a fost negrul.) Ediţia Târgului Anticarilor din anul 2011, desfăşurat în faţa Primăriei sectorului 2, a purtat numărul 13. Să mai spună cineva că nenorocul ar îndrăgi această cifră!
   Au fost şi „invitaţi speciali“ la eveniment: Jean Moscopol, Zavaidoc, Titi Botez, Maria Măiastra (a lui Tănase). Vocea lor era zbor, şi plutire, şi vârtej, şi patimă, acolo „în Târgul Moşilor, la Obor“. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe