Newsflash
Știri

Oradea: teste cu drona de transport pentru probe biologice între spitale

de L. Budin - ian. 23 2023
Oradea: teste cu drona de transport pentru probe biologice între spitale

Acest proiect unic în România și-a propus să dezvolte un sistem de transport sustenabil în spații urbane aglomerate și pe distanțe medii, prin intermediul dronelor.

În circa 8 minute, o dronă medicală a străbătut distanța dintre cele două clădiri principale ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea. Aparatul de zbor a decolat de pe heliportul unității spitalicești din str. Gh. Doja și a aterizat pe clădirea de pe str. Corneliu Coposu. Demonstrația a avut loc în cadrul proiectului-pilot „Drone medicale”, unic în țară.

drona4

Traseul dronei a fost aprobat în prealabil de către Aeronautica Civilă Română, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea.

Modelul de dronă folosit este X 11, un aparat care poate decola cu o greutate totală de 11 kg și cu o încărcătură tehnică de 3 kg. Drona are mai multe motoare, este concepută pentru distanțe scurte în zone urbane și zboară cu o viteză de 40 km/h”, se arată în comunicat.

Fost pilot militar de F18 și drone militare, cu experiență inclusiv în teatrele de operațiuni din Afganistan, Rory Houston, care este și cofondatorul și directorul general al companiei australiene Skyy Network, partenerul logistic care se ocupă de acest proiect pilot, a vorbit despre provocările din timpul testărilor.

Am făcut mai multe zboruri pe perioada acestei săptămâni pentru a testa drona. Săptămâna s-a încheiat cu succes, deși ne-am confruntat cu multe provocări, vremea ne-a pus câteva impedimente, dar totodată ne-a ajutat să ne dăm seama ce trebuie îmbunătățit. Una dintre provocări a fost vântul, am avut parte de rafale zilele acestea, totuși, drona a fost construită astfel încât să zboare în ciuda vântului puternic. Are o parașută, precum și zone prestabilite în care poate să aterizeze autonom în caz de urgență, dacă consideră că nu mai poate să-și continue zborul”, a explicat Rory Houston.

Proiectul, ai cărui beneficiari sunt Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea și municipiul, își dorește să eficientizeze costurile în ceea ce privește serviciile medicale oferite, dar și să dezvolte un sistem de transport sustenabil în spații urbane aglomerate și pe distanțe medii prin intermediul dronelor.

 Gândiți-vă că acest sistem este disponibil 24 din 24 de ore, aparatul poate să zboare și noaptea, apoi personalul heliportului va fi instruit ca să piloteze aceste drone, deci nu trebuie să angajăm alt personal, iar costurile de funcționare sunt mult reduse față de mașini, care trebuie să facă tot felul de tururi, în permanență”, a spus managerul Gh. Carp:

City-managerul Mihai Jurca a explicat ce urmează după această demonstrație:

De acum încolo începem să analizăm datele și să planificăm ceea ce va deveni o operațiune de zi cu zi, respectiv operarea în condiții normale (...). Vedem care sunt rezultatele testului, care sunt datele, ce costuri vom avea, pentru că în funcție de tipul de aeronavă, frecvența zborurilor, vom putea calcula ce costuri presupune. Ne uităm și spre finanțări europene, pentru că, cel mai probabil, am putea să accesăm astfel de finanțări pentru aeronava în sine și pentru trainingul personalului, pe care noi oricum îl avem aici datorită heliportului”, a precizat city-managerul.

Drona folosită în cadrul acestor demonstrații este doar una de testare, iar în funcție de necesitățile proiectului se va alege modelul cel mai potrivit ca viteză, capacitate de transport, plus alte detalii tehnice.

Această dronă are nevoie de doi piloți, aceasta este reglementarea pe care Autoritatea Aeronautică a acceptat-o și a avizat-o, dar există un soft de management al spațiului aerian de joasă înălțime la care lucrează compania Skyy Network, și în momentul în care acela va fi avizat și operațional, asta înseamnă câțiva ani, vom putea avea operațiuni doar din laptop, dronele vor zbura autonom, însă asta necesită timp și multe scenarii pe care trebuie să le testăm”, a mai precizat Jurca.

Dacă se va concretiza, soluția dronelor medicale nu va viza doar municipiul Oradea. Cele patru spitale orășenești din Bihor – din Marghita, Aleșd, Salonta și Beiuș -  vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru analizele care nu se fac în amplasamenele proprii, iar acest lucru va însemna eficientizarea actului medical și economii, se mai subliniază în comunicat.

XBB.1.5, subvarianta Omicron care se răspândește rapid în SUA

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe