Newsflash
Internaționale

XBB.1.5, subvarianta Omicron care se răspândește rapid în SUA

de L. Budin - ian. 5 2023
XBB.1.5, subvarianta Omicron care se răspândește rapid în SUA

XBB.1.5 este cea mai contagioasă subvariantă detectată până în prezent, spun reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

O nouă subvariantă a Omicron se răspândește rapid în Statele Unite. La finele lui decembrie 2022, XBB.1.5 provoca 40,5% dintre infectări în rândul cetățenilor americani, notează franceinfo.

sua-covid

XBB.1.5 a apărut la finele lui 2021. Este o subvariantă extrem de contagioasă și s-a format din recombinarea a două variante existente.

Când o persoană se infectează cu două variante simultan, poate avea loc un schimb de material genetic”, a explicat pentru Franceinfo Florence Débarre, din cadrul CNRS – Centrul național francez de cercetare științifică.   

Unii cercetători au botezat subvarianta cu numele de „Kraken” – monstrul marin din mitologia scandinavă. Sunt însă oameni de știință care consideră că denumirea nu face decât să suscite temeri inutile.

La fel ca „părinții” săi XBB și XBB.1, XBB.1.5 se răspândește mai rapid decât precedentele variante ale Omicron. Dar această ultimă versiune pare a fi și mai contagioasă din cauza unei caracteristici particulare.

După cum a explicat cercetătorul Yunlong Cao pe Twitter, XBB.1.5 se fixează mai ușor de receptorul ACE2 al celulelor umane care sunt poarta de intrare a virusului.

Subvarianta prezintă o mutație „care restaurează afinitatea pentru receptorul uman, un pic alterată de mutațiile precedente”, arată, la rândul său, Florence Débarre. E însă nevoie de date suplimentare pentru confirmarea contagiozității crescute, adaugă ea, citând specialiști americani din domeniul sănătății.

XBB.1.5 circulă deja în Franța, la un nivel scăzut pentru moment. Nu se poate prezice dacă subvarianta va deveni dominantă în Europa, așa cum s-a întâmplat peste ocean.

Organizația Mondială a Sănătății spune că XBB.1.5 este cea mai contagioasă subvariantă detectată până în prezent, informează CNBC. Reprezentanții OMS adaugă însă că nu dețin suficiente date privind severitatea bolii dată de infectarea cu XBB.1.5.

OMS: subvariantele BA.5.2 şi BA.5.7 duc la recrudescenţa pandemiei în China

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe