Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Neuroignoranţă și neuromarketing

Viața Medicală
Dr. Richard CONSTANTINESCU vineri, 30 aprilie 2021

Ieșeam de la o întâlnire cu un grup de profesori. În faţa ușii de la intrare surprind o conversaţie. Dădea amplu din extremităţile superioare și vorbea așa de tare de i se umfla masca precum pânzele corabiei.

Profesoară de colegiu naţional, autoare de cărţi, invitată la emisiuni, dar rămasă, din punctul de vedere al neuro­știinţei educaţiei, înainte de vremea lui Camillo Golgi și Ramón y Cajal. Anterior accidentului suferit de Phineas Gage!

        O auzeam pe celebra profesoară spunându-i unei mămici: „Să nu cumva să-i vorbești în engleză copilului mic, pentru că îi obosești creierul. Abia din clasa a patra e pregătită mintea pentru o limbă străină!”. Asemenea personaje ajung să strice creierele a mii de copii și, în fond, să afecteze grav, în timp, o întreagă naţiune. Nu ai ce căuta într-o sală de clasă, nu ai voie să interacţionezi cu niște creiere aflate în perioade de transformare dacă ești fasonat de cărţile și de concepţiile altor vremuri.

Un podcast neobișnuit

        Aflat într-o scurtă vizită, prind din zbor cuvintele unui multi-specializat psihoterapeut basarabean, cu un nume ce amintește de subordinul Ruminatia, care le grăia cursanţilor niște inepţii de-ţi venea să înconjuri de o mie de ori savana: „copiii mici trebuie bătuţi”, „femeile care sunt violate își au vina lor”, „creierul stâng funcţionează diferit și separat de creierul drept”.

        Dimineaţa, în timp de îmi fac gimnastica de deschidere a zilei, ascult câte un podcast. M-am bucurat că voi urmări „Omul, o istorie a violenţei?”, oferit de George Buhnici, care îl avea invitat pe Gabriel Liiceanu. „Nu știu dacă vă spune ceva numele lui Konrad Lorenz. Domnul acesta, care a primit premiul Nobel. Fiind un om de știinţă absolut genial, de genul lui Stephen Hawking sau Edward Wilson, studiind comportamentul animalelor, a privit omul în oglinda comportamentelor animalelor. Și a spus ceva pe înţelesul tuturor: omul este o întâlnire stranie între comportamentul șobolanilor și al gâștelor sălbatice”, rostea dl. Liiceanu, spre mirarea dlui. Buhnici.

Efectul informaţiilor eronate

        Mulţi dintre aceia meniţi să educe astăzi sunt pradă unor informaţii vag-știinţifice și nu sunt conștienţi de decalajul dintre convingerile, cunoștinţele lor și evoluţia neuroștiinţelor. Poate că rezidenţii în psihiatrie sau unii dintre psihologii care l-au audiat pe acel domn vor lua distanţă faţă de erorile din discursul lui.

        A distribui și multiplica în minţile copiilor și ale părinţilor informaţii false, a determina proliferarea concepţiilor eronate, existenţa și persistenţa neuromiturilor în sistemul educaţional românesc mă fac să fiu îngrijorat. La fel de neliniștitor este și impactul dlui Liiceanu, în cadrul unui podcast urmărit de zeci de mii de tineri. Nu știu dacă vreunul va fi preocupat să treacă dincolo de afirmaţiile domniei sale, dar, așa cum spune unul dintre autorii pe care îi apreciez, Robert M. Sapolsky, Lorenz nu a fost un cercetător obscur, ci, asemenea lui John Watson și Egas Moniz, „a făcut posibilă distrugerea creierelor unor oameni împotriva voinţei lor”.

       Lorenz, constant invocat în documentare despre natură, „în pantaloni scurţi austrieci și cu bretele, însoţit de imaginea emblematică a puilor de gâscă, bunicuţul Konrad a fost, în același timp, un înverșunat propagandist nazist. Lorenz a intrat în Partidul Nazist de îndată ce austriecii au devenit eligibili și a făcut parte din Biroul de politică rasială al partidului, supraveghindu-i pe polonezii născuţi din mariaje mixte, de polonezi și germani, cu misiunea de a stabili care dintre ei erau suficient germanizaţi pentru a fi scutiţi de moarte. Iată un om patologic împotmolit într-o viziune imaginară, născută dintr-o gravă răstălmăcire a ceea ce fac genele” (Robert M. Sapollsky, Behave. Biologia fiinţelor umane în ipostazele lor cele mai bune și cele mai rele, Editura Publica, București, 2018, p. 20).

Etichete: Konrad Lorenz Gabriel Liiceanu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.