Newsflash
OPINII

Medicina birocrată

de Conf. dr. Horia BUMBEA - ian. 24 2020
Medicina birocrată

Asistăm în prezent la mutarea actului medical dinspre patul bolnavului către zona de birocrație medicală, ceea ce, din păcate, îi îndreptățește pe aceia care consideră medicii niște funcționari publici.

Discutam cu un coleg despre timpul consumat de medici cu diverse activități auxiliare activității medicale și despre timpul pe care îl petrecem cu bolnavul. Am pornit aceste discuții și în urma numeroaselor verificări, controale pe care sistemul medical le suportă în mod constant, dar și după diferite sesizări din media, care sunt urmate, cum altfel, de controale ale autorităților. Este foarte interesant cum funcționăm: controalele se fac după programul postărilor pe rețelele de socializare. Probabil că de acolo ar trebui să ne documentăm când ne planificăm activitățile.

birocratie-medicina

Constatăm că sistemul medical este cel mai controlat sistem, cum auzeam ieri pe cineva spunând la radio, inclusiv ca urmare a implementării sistemului de acreditare a spitalelor. Este foarte corect să se introducă procedurile operaționale, așa-numitele SOP-uri, și să se solicite respectarea acestora, pentru că astfel crește securitatea actului medical și este protejat mai bine medicul, care poate dovedi că a acționat conform procedurilor, atunci când rezultatul actului medical nu este cel așteptat de pacient.

Este bine și pentru că evaluările periodice care fac parte din managementul calității serviciilor medicale cresc gradul de predictibilitate și permit identificarea unor probleme care pot apărea și pentru că utilizarea de noi tehnici sau terapii pot impune schimbări ale procedurilor și, poate, adaptării mai rapide a sistemului la noile necesități, cel puțin, în teorie. În practică, toate aceste activități sunt puse în sarcina medicilor, care peste noapte trebuie să elaboreze și să învețe proceduri de management, să le verifice, să le revizuiască, să răspundă la tot felul de adrese care sunt necesare derulării programului de management al unităților sanitare acreditate.

Acest model, preluat de la sistemele medicale confruntate de cele mai multe ori cu tagma avocaților, cum este cel american, este introdus forțat în sistemul medical românesc, care este, ca structură, încă total neadaptat vremurilor. Păstrează o infrastructură și structură de personal depășită moral, fără personal auxiliar care să preia toate aceste proceduri administrative asociate actului medical, iar medicul trebuie, mai nou, să facă și referate de achiziții cu specificații tehnice și chiar cu prezentarea de oferte.

De altfel, nici normarea personalului pentru desfășurarea actului medical nu este optimizată, întrucât pentru personalul necesar derulării activității de spitalizare de zi, de exemplu, se utilizează în continuare personalul din spitalizarea continuă, și așa insuficient, deși nu de puține ori am informat ministerul despre această problemă.

Nici medicii de familie nu sunt mai fericiți cu utilizarea timpului de lucru, aceștia fiind sufocați de obligațiile de raportare către diferite instituții și chiar de funcționarea defectuoasă a sistemului informatic al cardului de sănătate.

Luând în considerare aceste aspecte, devine din ce în ce mai periculos pentru pacient faptul că timpul alocat efectiv actului medical scade și, în același timp, devine periculos pentru medic, care, bineînțeles, trebuie să caute soluții să se acopere cu hârtii, pentru că, se pare, acest lucru este mult mai important. Astfel încât, asistăm în prezent la mutarea actului medical dinspre patul bolnavului către zona de birocrație medicală, dacă pot să o numesc așa, și care, din păcate, nu face decât să-i îndreptățească pe aceia care consideră medicii niște funcționari publici, nu?


Notă autor:

Foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe