Newsflash
Internaționale

OMS a cerut mai multe investiţii în lupta împotriva bolilor tropicale neglijate

de Dorina Novac - feb. 1 2023
OMS a cerut mai multe investiţii în lupta împotriva bolilor tropicale neglijate

OMS a cerut luni mai multe investiţii în lupta împotriva bolilor tropicale neglijate, de care suferă peste 1,6 miliarde de oameni, patologii ignorate pentru că ele afectează doar cele mai sărace ţări ale lumii.

Bolile tropicale neglijate (BTN) sunt răspândite în zonele în care apa curată, salubritatea şi accesul la serviciile medicale sunt deficitare, scrie Agerpres.

OMS

„Aceste boli sunt «neglijate» deoarece ele sunt aproape absente din programul global de acţiune sanitară. (...) Puţine fonduri sunt consacrate acestor boli, iar ele sunt însoţite de stigmatizare şi de excludere socială”, a subliniat directorul general al Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un mesaj publicat cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva BTN.

Citește și: OMS a publicat un manual despre bolile tropicale neglijate

În 2021, circa 1,65 miliarde de persoane aveau nevoie de tratament pentru cel puţin una dintre aceste BTN, cu 80 de milioane mai puţine decât în 2020.

Numărul persoanelor care necesită tratament a scăzut în cursul ultimului deceniu. În 2010 erau încă 2,19 miliarde, a precizat OMS într-un nou raport.

În pofida dificultăţilor în ceea ce priveşte combaterea acestor boli, 47 de ţări au eliminat cel puţin una dintre ele până la sfârşitul anului 2022, iar opt dintre ele, una doar anul trecut.

„În întreaga lume, milioane de oameni au fost scutiţi de povara bolilor tropicale neglijate. (...) Vestea bună este că avem instrumentele şi know-how-ul nu doar pentru a salva vieţi şi a preveni suferinţele, ci şi pentru a elibera comunităţi şi ţări întregi de aceste boli”, a declarat Tedros.

BTN sunt un grup divers de 20 de afecţiuni care apar în principal în zonele tropicale, unde afectează cele mai sărace comunităţi. Aceste boli, cum ar fi boala Chagas, dengue, chikungunya sau lepra, sunt cauzate de diferiţi agenţi patogeni (virusuri, bacterii, paraziţi, ciuperci şi toxine).

„Epidemiologia lor este complexă şi este adesea legată de condiţiile de mediu. Multe dintre ele sunt transmise prin vectori, provin de la animale gazdă şi sunt asociate cu cicluri de viaţă complexe”, potrivit OMS.

Toţi aceşti factori fac dificilă lupta împotriva acestor maladii din punct de vedere al sănătăţii publice. În plus, pandemia de COVID-19 şi evoluţia finanţării îngreunează combaterea BTN.

„Este timpul să acţionăm acum, să acţionăm împreună şi să investim în (combaterea) BTN”, a cerut Tedros.

Potrivit directorului Departamentului pentru BTN din cadrul OMS, Socé Fall, aceste boli sunt neglijate de comunitatea internaţională deoarece nu afectează ţările dezvoltate.

Prin comparaţie, a subliniat el, lupta împotriva Mpox (cunoscută anterior sub numele de variola maimuţei) a început abia când boala a început să se răspândească în ţările bogate anul trecut, deşi era endemică de mulţi ani în ţări africane.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe