Newsflash
Internaționale

O primă versiune a tratatului privind poluarea cu plastic, gata până-n noiembrie

de L. Budin - iun. 7 2023
O primă versiune a tratatului privind poluarea cu plastic, gata până-n noiembrie

La sediul UNESCO din Paris, 175 de ţări s-au reunit pentru a doua din cele cinci sesiuni de negocieri menite să elaboreze un tratat care să devină obligatoriu până la sfârşitul lui 2024.

Comitetul Internaţional de Negocieri (INC) a solicitat președintelui său să pregătească proiectul unei prime versiuni a tratatului internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic, care va fi examinat în noiembrie, la cea de-a treia reuniune a acestui comitet care va avea loc la Nairobi. Se are în vedere un tratat definitiv până la sfârşitul anului 2024.

Aceasta este rezoluţia propusă după o şedinţă finală condusă de Franţa şi Brazilia, adoptată în şedinţă plenară, la sediul UNESCO din Paris, informează AFP și Agerpres

Cele 175 de ţări s-au reunit pentru a doua din cele cinci sesiuni de negocieri menite să elaboreze un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic până la sfârşitul anului 2024, care să acopere întregul ciclu de viaţă al plasticului.

Principiul acestui tratat, foarte aşteptat având în vedere amploarea tot mai mare a crizei plasticului, în paralel cu crizele climatice şi a biodiversităţii, a fost convenit în februarie 2022 la Nairobi, la sediul Programului ONU pentru Mediu (UNEP).

Mizele sunt mari. Producţia anuală de plastic s-a dublat în ultimii 20 de ani, ajungând la 460 de milioane de tone şi s-ar putea tripla până în 2060 dacă nu se face nimic. Ţările trebuie să se pună de acord în pofida ambiţiilor divergente şi sub presiunea contrară exercitată de anumite industrii, susţinute de ţările producătoare de petrol şi de ONG-uri.

După următoarea întâlnire din Kenya, negocierile din aprilie 2024 vor continua în Canada, urmând să se încheie în Coreea de Sud, la sfârşitul lui 2024. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe