Newsflash
Internaționale Știri

O pacientă şi-a recăpătat capacitatea de a vorbi după un transplant de laringe

de L. Budin - nov. 22 2023
O pacientă şi-a recăpătat capacitatea de a vorbi după un transplant de laringe

O femeie a beneficiat recent de primul transplant de laringe realizat în Franţa - o intervenție rară și la nivel mondial.

Pacienta, în vârstă de 49 de ani, respira prin traheotomie de aproximativ 20 de ani, fără să poată să vorbească, din cauza complicaților asociate unei intubații realizate după un stop cardiac, informează AFP și Agerpres.

La câteva zile după transplant, realizat la Lyon, ea a putut să pronunțe câteva cuvinte. Pacienta participă de atunci la ședințe de reeducare a corzilor vocale, a deglutiției şi a respiraţiei, în speranţa de a-şi recăpăta capacitatea de a vorbi.

Tratamentul ei imunosupresor a fost consolidat după un început de respingere a grefei. Pacienta s-a propus ca voluntar, în urmă cu 10 ani, pentru o astfel de operație, fiindcă voia să ducă din nou o viaţă normală.

Fiicele mele nu m-au auzit niciodată vorbind”, a scris ea, dând asigurări că s-a înarmat cu răbdare și curaj pentru a face faţă durerilor şi eforturilor de reabilitare.

Profesorul Philippe Ceruse, şeful secţiei ORL şi chirurgie cervico-facială din cadrul Spitalului Crucii Roşii din Lyon și coordonatorul intervenției, spune că ideea i-a venit la puţin timp după primul transplant de laringe din lume, realizat în 1998 la Cleveland, în Statele Unite. 

Chirurgul a început atunci să caute mai multe informaţii, dar a rămas în acel stadiu până în 2010, când a cunoscut la o conferinţă un coleg de breaslă din Columbia care a făcut un transplant similar - o procedură foarte delicată.

În deceniul care a urmat, medicul francez s-a pregătit alături de o echipă de experţi, a obţinut autorizaţiile necesare şi a început să caute pacienţi eligibili. În 2019, pacienta Karine a fost identificată. Însă pandemia de COVID-19 a întrerupt toate demersurile.

În 2022, echipa franceză şi-a reluat pregătirile. Intervenția a durat 27 de ore, cumulat: aproximativ 10 ore pentru prelevare şi 17 ore pentru transplantare. Cei 12 chirurgi şi circa 50 de persoane din echipa CHU din Lyon au participat la această premieră medicală coordonată de Philippe Ceruse şi colegul său Lionel Badet, şeful secţiei de urologie şi chirurgie de transplant din cadrul Spitalului Edouard Herriot.

Echipa franceză se declară mândră de transplantul reuşit, dar rămâne prudentă. Profesorul Ceruse spune va fi nevoie de 12-18 luni înainte ca pacienta să îşi regăsească mobilitatea laringelui.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe