Newsflash
Știri

Dr. Wargha Enayati: „Susținerea din partea echipei medicale oferă rezultate uimitoare”

de Florentina Ionescu - oct. 7 2022
Dr. Wargha Enayati: „Susținerea din partea echipei medicale oferă rezultate uimitoare”

Obiectivul Enayati Medical City este acela de a consolida un model de eficiență și de a crea acel sistem care să ducă la îmbunătățirea calității vieții pacientului, vârstnic, în primul rând, incluzând aici prelungirea vieții.

Experiența primului an de existență a Enayati Medical City (EMC) a validat un nou concept în sistemul privat din România, spitalul nonchirurgical, care tratează problematica cronică a pacientului, cu internări pe termen lung și cu o adresabilitate patologică largă: neurologie, cardiologie, recuperare, oncologie, medicină internă, boli neurodegenerative inclusiv, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

grija EMC

Pornind de la speranța de viață în România, care a crescut cu peste 4 ani între 2000 și 2019, dar a scăzut temporar cu 1,4 ani în ultimii doi ani din cauza impactului pandemiei de COVID-19, dr. Wargha Enayati (foto mai jos) a dezvoltat un nou model de sistem medical care să răspundă nevoilor adaptate la cererea de servicii medicale și la o societate într-un proces accelerat de îmbătrânire, confruntată cu boli cronice a căror gestionare este din ce în ce mai scumpă pentru sistemul de sănătate de stat.

„Dacă te uiți la toate statisticile legate de incidența bolilor în România și a mortalității, vezi pe primul loc problemele cardiologice și oncologice, nu vezi însă impactul bolilor tăcute care se pot ameliora dacă sunt diagnosticate, dar care presupun îngrijire susținută post-diagnostic. În România sunt, estimat, peste un milion de oameni care suferă de boli neurodegenerative, doar 40% însă sunt diagnosticați. Majoritatea își duc povara ascunși în case. Pentru cei care însă sunt diagnosticați, costul per an susținut de stat pentru consulturi și medicație este de 14.000 euro/pacient la care se adaugă cel imens al îngrijirii informale, ce poate ajunge, din estimările noastre, la 28.000 euro/an, adică cu 200% mai mult, fără a lua în calcul impactul psihologic covârșitor asupra familiei și îngrijitorilor informali”, a declarat dr. Wargha Enayati.

dr wargha enayati

Este importantă, adaugă acesta, susținerea permanentă a pacienților din partea echipei medicale. Iar dacă pacienții au parte de recuperare și îngrijire adecvată, durata de spitalizare continuă, anual, ar scădea.

„La Enayati Medical City vrem să demonstrăm că acești pacienți pot fi îngrijiți și primesc tot suportul la un cost considerabil mai mic, dar nu oricum, ci îmbunătățindu-li-se calitatea vieții. Din experiența ultimului an alături de fiecare din miile de pacienți ajunși la Enayati Hospital și Enayati Home am învățat că susținerea permanentă din partea echipei medicale oferă rezultate uimitoare. De exemplu, cu doar două săptămâni de spitalizare/an pentru recuperare și îngrijire adecvată, se scade durata de spitalizare continuă anual considerabil, datorită tratării și ameliorării bolii/ bolilor, se întârzie evoluția bolii, se contribuie la diagnosticarea la timp a unor patologii noi, necunoscute pacientului”, a adăugat dr. Wargha Enayati.

Costul demenței la nivel global

Un raport al World Alzheimer din 2022 estimează costul demenței la nivel global la 1 trilion de dolari și, pentru anul 2030, la 2 trilioane de dolari. Majoritatea acestor costuri nu sunt suportate de sistemele medico-sociale de stat ci, într-o proporție importantă, de îngrijitorii informali ai acestor bolnavi.

Acesta este un semnal de alarmă pe care reprezentanții Enayati Medical City vor să îl adreseze:

„Oamenii au nevoie de sprijin, iar ignorarea acestor tipuri de boli, aruncarea lor ca povară doar pe familia celui bolnav nu este o soluție sustenabilă. Schemele de îngrijire depind, în primul rând, de gradul de afectare, în acest sens pacienții se încadrează în «grade de dependență», pornind de la independent, semidependent și dependent, dar și complicații și comorbidități (de exemplu, dacă necesită monitorizarea glicemiei, sau a funcțiilor vitale mai des, dacă au traheostomă, PEG, sondă nazogastrică, etc). Pacienții au nevoie de programe de recuperare medicală personalizate (kinetoterapie, fizioterapie, masaj, hidrokinetoterapie, ergoterapie, logopedie, recuperarea deglutiției, psihoterapie), scheme de tratament moderne, în pas cu tratamentele internaționale”.

Cifră de afaceri pentru 2022

Cu o estimare a cifrei de afaceri de 35 milioane de euro pentru anul 2022, Enayati Medical City, orașul medical care cuprinde un spital de oncologie, un spital de recuperare și îngrijire paliativă, un centru rezidențial pentru vârstnici, un centru de recuperare balneofizio care a acordat peste 22.000 de proceduri în ultimele opt luni, o policlinică cu toate specialitățile medicale, imagistică și laborator, își atinge obiectivele financiare până la finalul anului, promovând medicina pentru viață.

Sistemul de sănătate care scade presiunea asupra familiilor

Iată câteva date-cheie care merită reținute:

  • 1 pacient din cei 270.000 diagnosticați cu boli neurodegenerative costă sistemul medical aproape 14.000 euro pe an doar din consultații și medicație la care se adaugă costurile informale de îngrijire post diagnostic;
  • Costurile informale ale îngrijirii acasă pot ajunge la peste 200% valoarea costurilor de îngrijire în funcție de stadiul de boală pentru un pacient, adică 28.000 euro/an;
  • În România doar 40% dintre bolnavi sunt diagnosticați;
  • 1.900 euro costă în medie îngrijirea unui pacient cu probleme neurodegenerative în sistemul Enayati;
  • Enayati Medical City a consolidat un sistem de sănătate ce se bazează pe îngrijire pe termen lung, prevenție și îmbunătățirea calității vieții.

Despre dr. Wargha Enayati

Orașul medical (Enayati Medical City) este fondat de dr. Wargha Enayati, acesta fiind fondatorul primei rețele medicale private din România și al abonamentelor medicale.

EMC este primul ecosistem medical din România, bazat pe inovație și empatie. Un complex ce ridică standardele actuale prin integrarea armonioasă a două spitale, împreună cu un centru rezidențial premium pentru seniori și o policlinică cu peste 60 de cabinete.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe