Newsflash
Știri

Noi spitale acreditate în România

de Cristina GHIOCA - ian. 17 2020
Noi spitale acreditate în România

Opt spitale din șapte județe ale țării au fost încadrate recent în categorii de acreditare, anunță Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). Alte două unități sanitare nu au reușit să obțină acreditarea.

Lista spitalelor nou acreditate a fost publicată săptămâna aceasta în Monitorul Oficial. Opt unități au fost încadrate în categoria a doua – „Acreditat cu recomandări” –, iar una în categoria a treia – „Acreditat cu rezerve”. Astfel, potrivit ANMCS, în categoria a doua au fost încadrate: Promed System SRL și Spitalul „Prof. dr. Constantin Angelescu” din București; Clinicile ICCO Ortopedie din județul Brașov; HIT-Med SRL și Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna din Dolj; Cardiomed SRL din Bacău; Radiology Therapeutic Center SRL din Ilfov și Euromaterna SRL din Constanța. Spitalul Municipal Codlea (județul Brașov) a fost încadrat la categoria a treia cu rezerve, în timp ce Algomed SRL (județul Timiș) și Spitalul Orășenesc Cernavodă, din Constanța, nu au obținut acreditare.

În prezent, în România, niciun spital nu se încadrează în prima categorie – „Acreditat” –, după cum arată harta acreditării, publicată pe site-ul ANMCS. În categoria a doua sunt încadrate 48 de spitale din țară, în categoria a treia se află 15 unități sanitare, iar în categoria a patra – „Acreditat cu încredere redusă” – sunt cuprinse șase spitale. Alte 80 de spitale din țară așteaptă o decizie în privința prelungirii procesului de acreditare.

Criterii de încadrare

Potrivit criteriilor de încadrare ANMCS, prima categorie presupune existența tuturor resurselor și optimizarea tuturor proceselor care să asigure cele mai bune rezultate ale procesului de îngrijire, conforme cu posibilitățile științelor medicale actuale, cu cele mai mici riscuri, cele mai mici costuri, în cel mai scurt timp, spre deplina satisfacție a pacienților.

Categoria a doua reflectă capacitatea managementului spitalului și susținerea autorității tutelare sau a patronatului, pentru a atinge cele mai înalte standarde. Acest lucru presupune că au fost identificate deficiențele, soluțiile și resursele necesare corectării acestora și că există dorința de conformare tuturor cerințelor standardelor de acreditare.

Categoria a treia reflectă aceeași preocupare a managementului spitalului de a îndeplini cerințele din standarde, precum și a spitalelor din categoria a doua, dar nu s-a reușit obținerea susținerii corespunzătoare.

Acreditările sunt acordate pe o perioadă de cinci ani. Reamintim că, în urma unui ordin emis de președintele ANMCS, din septembrie 2019, spitalele care au fost evaluate și au fost încadrate în categorii de acreditare sunt obligate să afișeze însemnele corespunzătoare – „Acreditat”; „În proces de acreditare” la intrarea în unitatea respectivă. Scopul acestora este de a informa populația în ceea ce privește nivelul calității serviciilor de sănătate oferite în cadrul spitalelor respective.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe