Newsflash
OPINII

Nevrotism conjugal

de Dr. Al. TRIFAN - mar. 4 2014
Nevrotism conjugal
   François Mauriac provine din acele familii provinciale care îşi educă şi cresc copiii în repectul pentru morală şi credinţă. În casa părintească i s-a repetat la nesfârşit: „Nu şterge farfuria cu pâine! Nu ştii să te serveşti de furculiţă şi cuţit? Ţine mâinile pe masă… nu coatele, ci mâinile!“. Medicul ce a rezultat dintr-o astfel de familie îşi aduce aminte, fără supărare dar cu nostalgie, că ordinea ţine de esenţial. Şi totuşi, conflictul dintre ordinea impersonală şi reoganizarea proprie a individualităţii face, dacă medicul este şi scriitor, să ofere o literatură neliniştită, preocupată mai mult de viaţa interioară decât de cea exterioară. În aceste condiţii, nu este de mirare că Mauriac a devenit prinţul anxios al romanului în care apare divorţul dintre elan şi convingere.
   Sfârşitul perioadei romantice a secolului XIX a fost urmat, la începutul celui următor, de demolarea baricadelor ipocriziei. Aceasta a fost denunţată de mari personalităţi ca Wilde, Ibsen, Pirandello, iar în Franţa a fost părăsită în tranşeele Primului Război Mondial. Falsitatea moralităţii bunei societăţi este sugerată de François Mauriac în romanul Ce qui était perdu (Ceea ce s-a pierdut). Pierdute au fost iluziile iubirilor durabile, sincere, dezinteresate şi înfrumuseţate de morala creştină. Niciunul din cele cinci personaje principale ale dramei, Hervé, Irène, Marcel, Tota, Alain, deşi legate între ele prin ataşamente conjugale şi familiale aparent trainice, nu pot ascunde blazarea şi nu sunt în stare să înlăture ipocrizia. Irène, soţia care în faţa infidelităţii reci a soţului său devine nevrotică şi dependentă de gardenal – tranchilizantul acelei epoci – se agaţă de prietenia lui Marcel, amicul lui Hervé, care face un mariaj nefericit cu Tota, o inimă fără sentimente, doar pentru o înclinaţie pe care o bănuim incestuoasă pentru fratele său Alain, un adolescent debusolat care ar vrea să creadă în ceva, poate în creştinism, dar este împiedicat de ura faţă de religie a tatălui său, un comunard ateu înrăit şi ranchiunos.
   Victima din roman, Irène, bolnavă de nu ştim ce, dar probabil de inimă rea (broken heart spun englezii), deprimată iremediabil de infidelitatea soţului său Hervé, sfârşeşte prin a se sinucide cu gardenalul pe care-l lua zilnic pentru ca să poată suporta viaţa. Am utilizat la infinit formularea: divorţul dintre elan şi convingere. Ea devine, mai explicit, în romanul Ce qui était perdu: despărţirea dintre sentiment şi credinţă. Dilema morală se strecoară printre rândurile scriiturii: ori alegerea, dar cu preţul renunţării, ori ocolirea acesteia cu consecinţa ruinării.
   Reprezentând un anumit fel de byronism catolic, Mauriac ducând mereu pe umeri tunica lui Nessus a adolescenţei provinciale, descoperă cu tristeţe că trăieşte într-o societate îmbătrânită ce cade uşor pradă măcelului războiului mondial. Destinul face ca literatura pe care o creează să fie precursoare a celei nonconformiste ce se dezvoltă în interiorul formalismului. Cu un fel de deprimare nevrotică, scriitorul are luciditatea dureroasă a patologiei distrugerii unei societăţi care se consideră încă religioasă, care îşi închipuie că a păstrat credinţa, în realitate însă a pierdut-o odată cu empatia xcompătimitoare. Demonul de care îi este cel mai frică lui François Mauriac este cel al uscăciunii sufleteşti, care lasă omenirea frigidă în tărâmul pustiit dintre viaţă şi moarte.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe