Newsflash
Știri

Navigatorii medicali din echipele de îngrijire îmbunătățesc calitatea serviciilor

de Florentina Ionescu - dec. 16 2022
Navigatorii medicali din echipele de îngrijire îmbunătățesc calitatea serviciilor

Un studiu Baylor arată că echipele de îngrijire care includ navigatori medicali triplează numărul celor asistați și îmbunătățesc calitatea serviciilor.

Fundația Baylor Marea Neagră este prima organizație neguvernamentală care, din 2017, a inclus în echipa multidisciplinară și navigatorul de pacienți pentru persoane cu hepatiele B și C. După cinci ani, reprezentanții Fundației Baylor Marea Neagră și-au propus să studieze în ce măsură navigatorii medicali îmbunătățesc serviciile. 

studiu asistente medicale atingere pacienti

Navigatorii de pacienți pentru persoanele care trăiesc cu hepatite virale/cronice au rolul de a-i pune în legătură cu serviciile de îngrijire și de a-i monitoriza pe termen lung pe pacienții diagnosticați și care deja au început terapia, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

Înainte de a se lua decizia ca in echipa multidisciplinară să fie incluși navigatorii de pacienți, Fundația Baylor Marea Neagră înregistra un număr mai mic de beneficiari, pacienți cu hepatite cronice, înrolați în serviciile de îngrijire pe termen lung (vezi grafic).

După 2017, anul în care în organigrama fundației a apărut această funcție, s-a constatat o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au solicitat servicii de îngrijire pe termen lung și o retenție mai mare a beneficiarilor.

„De mai bine de 8 ani și România recunoaște profesia de navigator medical. Profesia este mai răspândită în specialitățile oncologice, însă și alți pacienți cu boli cronice au nevoie de susținerea și îndrumarea pe care le poate oferi un navigator de pacienți. De exemplu, pacienții care trăiesc cu hepatite virale de tip B și C au mari nevoi informaționale, emoționale, dar și de susținere practică în drumul lor de la diagnosticare, la tratament și, apoi, la îngrijire pe termen lung”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv.

Aceasta a reamintit că Fundația Baylor este prima organizație din România care a inclus navigatorii medicali în echipa multidisciplinară.

„Efectele s-au arătat în scurt timp: numărul pacienților ajutați s-a triplat, procentul celor care au fost preluați rapid de medicii specialiști a crescut până la 80 % și 98% dintre pacienți s-au declarat satisfăcuți de serviciile primite”, a subliniat directorul executiv al Fundației Baylor Marea Neagră.

Ce responsabilități are navigatorul de pacienți 

Printre responsabilitățile unui navigator de pacienți se regăsesc:

  • Consilierea pentru dezvăluirea diagnosticului,
  • Intervenții personalizate de adaptare a stilului de viață pentru a susține obiectivele de sănătate ale beneficiarilor,
  • Orientare în sistemul public de sănătate pentru a putea beneficia de toate serviciile de îngrijire necesare,
  • Consiliere pentru aderența terapeutică și pentru a urma recomandările medicilor,
  • Ajutor financiar pentru acoperirea costurilor analizelor medicale,
  • Consiliere cu privire la drepturile pe care le au în conformitate cu legislația din România, la beneficiile asigurate de stat persoanelor cu boli cronice.

„În perioada de vârf a pandemiei de COVID-19, importanța rolului navigatorului de pacienți a sporit: colegii noștri s-au informat, au învățat și au oferit informații esențiale pacienților pentru a-i îndruma să acceseze în siguranță serviciile de care aveau nevoie”, a declarat Florentina Stoian, navigator de pacienți la Fundația Baylor Marea Neagră.

Referințe:

Patient Navigators for Persons Living with Hepatitis: A Needed Professional in the Multidisciplinary Team, Schweitzer A, Stoian F, Bogdan M, Cîrjila A, International Viral Hepatitis Elimination Meeting (IVHEM) 2022.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe