Newsflash
Internaționale

Nașterea înainte de termen, asociată cu expunerea la ftalați

de Florentina Ionescu - iul. 25 2022
Nașterea înainte de termen, asociată cu expunerea la ftalați

Un studiu de la National Institutes of Health arată că nașterea înainte de termen este cel mai probabil asociată cu expunerea la ftalați.

Cercetătorii spun că modalitatea prin care o femeie însărcinată poate fi expusă la ftalați este prin faptul că mănâncă alimente ambalate și consumă băuturi din anumite ambalaje, precum și prin intermediul produselor de îngrijire personală, scrie medicalxpress.com

gravida dormind

Femeile însărcinate care au fost expuse la multipli ftalați în timpul sarcini au un risc crescut de naștere înainte de termen, potrivit unei noi cercetări realizate de National Institutes of Health (NIH). Ftalații sunt substanțe chimice folosite în produsele de îngrijire personală, cum ar fi cosmeticele, precum și în solvenți, detergenți și în ambalajele alimentelor.

După ce au analizat datele obținute de la peste 6.000 de femei însărcinate din Statele Unite ale Americii, cercetătorii au descoperit că femeile cu concentrații mai mari din mai multe tipuri de ftalați metabolizați în urina lor au avut o predispoziție mai mare de a naște bebelușii înainte de termen, ceea ce înseamnă cu trei săptămâni sau cu mai mult de trei săptâmâni înainte de termenul respectivelor mămici.

„Nașterea înainte de termen poate fi periculoasă atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă, așa că este important să identificăm factorii care ar putea să o prevină”, a declarat Kelly Ferguson, epidemiolog în cadrul  National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), parte a NIH, și autorul senior al studiului care a fost publicat în jurnalul Jama Pediatrics.

În acest studiu, cel mai mare până în prezent realizat pe acest subiect, echipa de cercetători a adunat date din 16 studii de pe teritoriul SUA, analizând datele cu privire la expunerea la ftalați (metaboliții din urină ai ftalaților, în perioada de dinainte de a naște). 

Dr. Codruța Dijmărescu: „Gravidelor le este frică de actul operator” 

Cercetătorii au analizat astfel datele medicale de la 6.045 de femei însărcinate care au născut între anii 1983 și 2018. Astfel, 9% dintre ele sau 549 dintre femeile din studiu au născut înainte de termen. Metaboliții ftalaților au fost detectați în peste 96% dintre probele de urină de la femeile gravide.

Concentrațiile mai mari ale majorității metaboliților ftalaților examinați au fost asociate cu riscuri ușor mai mari de a naște înainte de termen.

Expunerea la patru din 11 ftalați identificați în urina femeilor însărcinate a fost asociată cu o probabilitate cu 14-16% mai mare de a avea o naștere înainte de termen. 

Placenta oferă indicii privind diagnosticul precoce al autismului 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe