Newsflash

Viitorii chirurgi și chirurgia viitorului

de Stud. Roxana-Loredana NECHITA - sept. 17 2015
Viitorii chirurgi și chirurgia viitorului
     Pentru a deveni un bun chirurg, un bun medic, un adevărat profesionist, trebuie să îți placă în primul rând ceea ce faci, și totodată, să îți dorești să evoluezi. Această profesie se bazează pe un aspect esențial de care, în prezent, aproape nimeni nu mai vorbește – vocația. Iar vocația trebuie îndrumată de maeștri. Tocmai acest puternic impuls al evoluției personale și profesionale a determinat doi urologi clujeni să îndrăznească să viseze la chirurgia robotică în România, la chirurgia viitorului. Acest lucru se întâmpla în anul 2008, iar până în decembrie 2009, timp de mai bine de un an, prof. dr. Ioan Coman și dr. Nicolae Crișan au luptat să ducă visul spre împlinire. Li s-au alăturat tânăra echipă a Departamentului de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca și, bineînțeles, studenții mediciniști pasionați de chirurgie. Astfel, Students’ Association of Robotic Urologic Surgery (SARUS – Asociația studențească de chirurgie robotică urologică) a fost înființată la 12 martie 2013 de studenții activi ai Cercului de urologie și andrologie clinică din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ din Cluj-Napoca, coordonați de Iulia Pop, studentă în anul VI.
     SARUS este prima asociație de chirurgie robotică din România și are ca scop promovarea acestui tip de chirurgie minim invazivă în rândul studenților și tinerilor medici, prin organizarea de cursuri, workshopuri și conferințe pe acest subiect.
     La două luni de la înființare, SARUS a realizat prima activitate științifică a asociației în cadrul congresului internațional Medicalis, ediția cu numărul 14, în Cluj-Napoca. Vineri, 17 mai 2013, Aula Magna a universității era plină de studenți si doctori veniți să ia parte la dezbaterea „The best approach to Radical Prostatectomy: Open vs. Laparoscopic vs. Robotic. Open Debate“ și să participe la sesiunea științifică ce a însoțit dezbaterea. Am avut trei invitați: prof. dr. Ottavio de Cobelli și prof. dr. Deliu Victor Matei (Institutul european de oncologie, Milano), respectiv dr. Nicolae Crișan. La finalul dezbaterii au fost acordate cinci burse de vară de trei săptămâni la Institutul European de Oncologie din Milano, care au recompensat astfel munca celor cinci studenți depusă atât în cadrul Cercului de urologie și andrologie clinică, cât și în cele două luni de activitate ale asociației, în special pentru realizarea dezbaterii.
     De la evenimentul din mai până în septembrie 2013, studenții din asociație au reușit să organizeze prima conferință studențească având ca temă principală chirurgia robotică – First International SARUS Conference. Evenimentul a avut loc în perioada 25–27 septembrie 2013 la Cluj-Napoca și s-a desfășurat în paralel cu conferința internațională „Progrese în uro-oncologie“, ediția a IV-a). Astfel, participanții au avut oportunitatea să fie prezenți la transmisiunile live ale operațiilor realizate în Cluj-Napoca în timpul conferinței, o parte și-au prezentat lucrările științifice. În plus, studenții au luat parte la un workshop aplicat de chirurgie robotică realizat pe sistemul da Vinci Skills Simulator și la prezentările „state of the art“ ale lectorilor din străinătate: prof. dr. Krzysztof Szkarlat (Polonia), prof. dr. Shamim Khan (Marea Britanie) și prof. dr. Ottavio de Cobelli (Italia).
     În martie 2014, SARUS a organizat un curs facultativ în limba engleză intitulat „Modern technologies in the diagnosis and treatment of prostate cancer“, la care au participat în jur de 200 de studenți, din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea și București. Partea teoretică a fost susținută de specialiști de la Institutul european de oncologie din Milano – prof. dr. Deliu Victor Matei (urolog), dr. Giuseppe Petralia (radiolog), dr. Barbara Jereczek (radioterapeut) – dar și de medici din România. Mai mult, a fost transmisă în timp real o intervenție de prostatectomie robotică, realizată de prof. dr. Ottavio de Cobelli. La sfârșitul cursului, participanții au dat un test care le-a deschis drumul către competiția pentru alte patru burse de vară de trei săptămâni la Institutul european de oncologie din Milano.
     La a 15-a ediție a congresului Medicalis, SARUS a organizat un workshop pe sistemul da Vinci Skills Simulator, iar partea teoretică a fost susținută de doi dintre studenții care au beneficiat de bursa de vară la Milano: Mihai Negrea și Tiberiu Popescu, atunci studenți la Medicină generală în anul IV. A fost transmisă live, din nou, o intervenție de prostatectomie robotică, realizată la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca.
     În perioada 25–26 septembrie 2014, a avut loc ediția a II-a a Conferinței internaționale SARUS, tot la Cluj-Napoca, după modelul ediției precedente. Astfel, participanții au avut oportunitatea să fie prezenți la transmisiunile live ale operațiilor realizate în Cluj-Napoca în timpul conferinței și la discuțiile științifice din cadrul evenimentului. De această dată, SARUS a realizat un parteneriat cu Societatea Studențească de Chirurgie din România – filiala Cluj-Napoca. Acest parteneriat a oferit participanților două noi workshopuri, pe lângă cel de chirurgie robotică pe sistemul da Vinci Skills Simulator, respectiv: chirurgie laparoscopică și noduri și suturi.
     La 20 martie 2015, SARUS a organizat conferința „Vreau să fiu chirurg! Ce urmează?“ în cadrul căreia patru chirurgi renumiți din Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Milano au atins o gamă largă de subiecte mai puțin întâlnite în programul manifestărilor pentru studenți: de la operațiile experimentale pe animalele de laborator, motivul alegerii specializării chirurgicale, până la satisfacțiile profesionale, dar și sindromul de burnout în rândul medicilor, piedicile puse de sistemul românesc medical și oportunitățile de dezvoltare deschise de alte țări.
     În prezent, SARUS pregătește a treia ediție a conferinței sale internaționale, programată în perioada 23–26 septembrie 2015, la Cluj-Napoca. Cuvintele-cheie ale acestei manifestări – „motivație, excelență, inovație, progres“, stau la baza scopului nostru. Astfel, sperăm că subiectele prezentărilor, calitatea activităților și demonstrațiile din cadrul workshopurilor pe care le avem în programul conferinței, alături de farmecul toamnei clujene și experiența celor două ediții precedente, să trezească interesul studenților și tinerilor medici de a fi alături de echipa SARUS și de distinșii noștri invitați.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe