Newsflash

Sinuciderile la femei

de Dr. Martin S. MARTIN - mai 16 2016
Sinuciderile la femei
     Creșterea numărului de sinucideri din Statele Unite în secolul XXI este semnalată de presa americană, mai ales în rândul femeilor de vârstă mijlocie. Între 1999 și 2006, rata sinuciderilor a crescut cu 1% în fiecare an. Analiza pe grupe de populație arată că cele mai frecvente sinucideri sunt în rândul minorităților de indieni americani și nativi din statul Alaska, grupe puțin numeroase, urmate de albii de vârstă mijlocie, în special de sex feminin. La femeile albe cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani a crescut rata sinuciderilor cu 80% în perioada 1994 și 1999, apoi a scăzut dar și-a reluat curba crescătoare după anul 2000. Creșterea sinuciderilor a persistat și în prima parte a anului 2015.
     Rata globală actuală a sinuciderilor pe teritoriul american este de 13 cazuri la 100.000 de locuitori pe an. Creșterea din ultimul deceniu a fost de 25% în rândul bărbaților și de 68% la femei. Singurele grupe la care sinuciderile au scăzut au fost bărbații negri, în rândul cărora s-au  înregistrat cu 8% mai puține sinucideri, și bătrânii de peste 75 de ani.
sursa: www.lifehack.org
     Potrivit Fundației americane pentru prevenirea sinuciderilor (AFSP), suprimarea propriei vieți reprezintă a zecea cauză de moarte în SUA și cumulează 42.773 de cazuri pe an, cu o medie zilnică de 117. Pentru fiecare sinucidere dusă la finalizare sunt 25 de încercări, de trei ori mai frecvente în rândul femeilor. Costul anual al acestora se ridică la 44 de miliarde de dolari. Centrul american de statistică arată că pentru fiecare omucidere corespund două sinucideri, iar pentru populația albă, fiecare omor este corelat cu șapte sinucideri. Cauzele incriminate includ o serie de schimbări în societatea americană din ultimul deceniu, precum recesiunea economică, urmată de o refacere lentă și incompletă, creșterea șomajului, creșterea numărului de persoane care devin dependente de droguri (în special de opioidele de sinteză), creșterea numărului de divorțuri la vârstă înaintată („divorțurile cărunte“), creșterea numărului de persoane care și-au pierdut casele din cauza anulării creditului, izolarea socială crescândă și larga răspândire a internetului și a mediilor sociale care favorizează izolarea și răspândesc materiale despre tehnicile de sinucidere.
     Dintre cauzele de sinucideri și morți accidentale prin supradozare, cele prin folosirea medicamentelor analgezice au crescut, în timp ce numărul accidentelor secundare utilizării heroinei a scăzut. Metoda de sinucidere prin sufocare a fost mai des întâlnită, atât prin spânzurare, cât și prin blocarea căilor respiratorii sau prin intoxicarea cu gaze de eșapament. Acest mod de inducere a morții a crescut cu 89% în populația generală și cu 157% în rândul femeilor albe. Bărbații sinucigași folosesc mai frecvent armele de foc și precipitarea de pe clădirile înalte sau de pe poduri. Bărbații au de patru ori mai multe șanse decât femeile să comită o încercare reușită de sinucidere. La majoritatea sinucigașilor se identifică o stare de depresie psihică, asociată cu o mai frecventă utilizare a alcoolului și substanțelor chimice. Terapia acestor stări poate preveni multe sinucideri, dar grupul de populație de vârstă mijlocie este mai dificil de abordat de lucrătorii sociali și de personalul medical.
Organizația mondială a sănătății comunică peste 800.000 de sinucideri în lume în fiecare an și există multe țări în care ratele sunt mult mai mari decât în SUA. În 2009 s-au înregistrat peste 40–50 de cazuri la 100.000 de locuitori pe an, la ambele sexe, în Lituania, Rusia, Kazahstan, Finlanda ș.a., existând totodată și țări în care sinuciderea este a doua cauză de moarte la grupa de vârstă cuprinsă între 15 și 24 de ani. Nivelul de sinucideri este direct legat de starea de sănătate mintală a națiunii și de eficacitatea sistemului de protecție și prevenire prin tratamentul condițiilor generatoare sau facilitatoare. În societatea americană, accelerarea din ultimul deceniu a sinuciderilor la femei este pusă pe seama unei vulnerabilități mai mari la stresul social și familial, care afectează numeroși indivizi și cupluri. De asemenea, femeile au mai frecvent idei de sinucidere sau manifestă comportament sinucigaș. De aici și încercările mai frecvente de luare a vieții, deși ele se fac cu mai puține reușite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe