Newsflash

Scoate nasul din pagini și din carnetul cu note

de Dr. Alexandra MIHAI - aug. 10 2015
Scoate nasul din pagini și din carnetul cu note
Bine ați venit în facultate! Rezultate, viață socială sau activități extrașcolare. Aveți voie să alegeți doar una. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. Nu pentru toată lumea, firește. Pot spune că în primii doi ani am luat contact cu o gamă eterogenă de studenți. Puțini au fost cei care validau teoria de mai sus. Majoritatea mi-au infirmat-o și asta mă bucură. Acest articol nu e o simplă însumare de cuvinte, e o invitație, o rugăminte, dacă vreți. Rugămintea ca voi, dragi colegi, să vă preocupați să cunoașteți de toate. Studentul trebuie să aibă motivația intrinsecă să sape mai adânc, să continue să evolueze. Iar evoluția înseamnă de data asta și activități extrașcolare.
Am ales să vorbesc despre conferințe, congrese și workshopuri, dată fiind avalanșa crescândă de doritori. Spun asta pentru că am rămas sub impresia pregătirilor pentru Zilele educației medicale. Un eveniment-umbrelă în UMF, care a pus la dispoziție o suită de alte evenimente interactive în domeniul medical. A avut un răsunet semnificativ, cum era de așteptat. În mai puțin de zece minute toate locurile au fost ocupate, trecând de 1.000 de înscrieri. Zece minute, ați citit bine. Câte accesări a avut site-ul nu am idee, dar ceva îmi spune că m-ar uimi și această statistică. M-am numărat printre norocoșii care au reușit să meargă la conferința dorită.
Șase ani de studiu nu ar trebui să însemne șase ani de stat cu nasul doar printre pagini. Medicina nu se rezumă la cărțile pe care de voie, de nevoie e musai să le învățăm. Cărți care uneori au aceeași vârstă cu cititorii, dacă nu mai mare, din păcate. Nu ar trebui să însemne nici o colecție de note frumoase într-un carnet și cu atât mai puțin rutină, ci o constantă provocare. Nu îndrăznesc să contest rolul educației curriculare realizată prin procesul de învățământ. E primordială. Cu toate acestea, nu e singura care ne formează și cred că e imperativ să ne completăm procesul de învățare și dezvoltarea aptitudinilor prin prezența la manifestările științifice.
Primul pas îl reprezintă înscrierea, iar procedura nu e deloc complicată. Completezi un formular cu date personale: nume, prenume, an de studiu etc. Deseori se anexează și un text ce dezvăluie motivația fiecăruia de a participa. Nicio grijă, nu e eliminatoriu. Îi ajută pe coordonatori să realizeze ce așteptări au studenții așa încât feedbackul de la sfârșit să fie, pe cât posibil, unul pozitiv. Sunt și conferințe pentru care nu e nevoie de toate acestea, participarea fiind doar pasivă.
În facultate există SSMB, adică Societatea Studenților la Medicină din București. Aș înlocui lejer „societatea“ cu „salvarea“, căci tinerii aceștia din organizație, frumoși și inventivi, vin mereu cu idei de proiecte superinteractive, care te mai deconectează de școală. Te deconectează, dar tot pe linie de productivitate. Prezentare de cazuri clinice în varii domenii (cardiologie, gastroenterologie, neurologie etc.), lecții de prim ajutor, expunerea celor mai noi descoperiri în domeniu – sunt doar câteva exemple de lucruri conexe curriculei standard.
De workshopurile tinerilor „îndrăgostiți de bisturiu“ se ocupă Societatea Studenților la Chirurgie din România. Anul acesta, au organizat de nenumărate ori atelierele „Knots & Sutures“, pentru anii I și II, și „Basic Surgical Skills“. Ce vă spuneam eu mai sus de interesul nemărginit al studenților?
Învățăm astfel lucruri pe care școala fie nu are timp să ne învețe, fie nu ni le oferă atunci când avem nevoie de ele. Niciun cadru didactic nu îți va spune cum să faci o lucrare, cum să o prezinți publicului sau cum să răspunzi la întrebările unei comisii. Asta înveți pe cont propriu, făcând mai mult decât ți se cere.
Studentă în anul V, Mira are un bogat palmares de activități la care a participat. A fost bucuroasă să-mi spună ce înseamnă pentru ea toate acestea. „În calitate de medicinist, consider esențial ca pregătirea mea în domeniu să corespundă noilor cerințe din lumea medicală. Așadar, fie că sunt participant pasiv sau activ, conferințele îmi alimentează ideea că medicina este într-o continuă evoluție, că, indiferent dacă suntem abia studenți sau deja medici, trebuie să fim la curent cu ce s-a descoperit, să învățăm de la mentorii noștri conduita adecvată pentru o prezentare de succes și să o facem la fel, dacă nu mai bine.“ Mira spune că astfel își însușește mai bine teoria învățată pe băncile facultății și că workshopurile, în special cele de tip hands-on, o apropie cel mai mult de ceea ce înseamnă medicina bazată pe dozei. În ultima perioadă, SSCR a cunoscut o evoluție spectaculoasă, organizând diverse workshopuri și sesiuni de comunicări științifice. Mira e convinsă că abilitățile dobândite din activitățile extracurriculare, oratorice sau de îndemânare, vor contribui mult la profesionalismul și performanța cadrelor medicale.
De ce trebuie să ținem cont când ne alegem o astfel de activitate? În primul rând, dacă încurcă programul de la facultate, reconsideră. Ăsta e un mare dacă. Indicat ar fi să nu ne angajăm la ceva ce e prioritar școlii. Poate altă regulă și cea mai importantă e să alegi ceva ce-ți place. Nu știi niciodată cum poate deveni o pasiune, o specializare, în sfârșit, o carieră. Iar dacă imboldul tău e doar „să mai pui ceva în CV“ sau se rezumă la o diplomă, lasă-i pe ceilalți. Pe cei care vor să își crească orizontul cultural științific și să îmbrățișeze cu mai multă ușurință și mai temeinic cariera de medic.
Sunt gânduri pe care le las bobocilor dar și colegilor mai mari ca temă de vacanță. Bine ați venit în facultate! Rezultate, activități extrașcolare și odihnă suficientă. Aveți nevoie să le faceți pe toate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe