Newsflash

(P) Pastila de biotehnologie by Amgen: Rolul proteinelor în organism

de - feb. 23 2018
(P) Pastila de biotehnologie by Amgen: Rolul proteinelor în organism
 
 
 
 
 
Primele produse obținute prin biotehnologie, în formă rudimentară, au fost berea – fabricată folosind culturile de fermenți, pâinea și iaurtul. Biotehnologia modernă este legată de descoperirea structurii ADN-ului, la începutul anilor 1950.

 

Rolul ADN-ului

 

ADN-ul este o moleculă foarte lungă și spiralată care se găsește în nucleul sau în centrul de comandă al unei celule. Acesta asigură tiparul complet pentru structura și funcționarea oricărei forme de viață. Informațiile din ADN sunt stocate sub forma unui cod construit din patru elemente de bază, denumite nucleotide. Ordinea nucleotidelor formează diferite gene, iar fiecare genă cuprinde instrucțiuni pentru o anumită proteină.

Cu mici excepții, fiecare celulă din organism deține o copie exactă a ADN-ului din organismul respectiv. În funcție de rolul și nevoile celulei, genele din ADN-ul acesteia pot fi active sau inactive. Din momentul în care celula este activată, informația pe care o deține este folosită pentru formarea sau „exprimarea“ proteinei pe care o codifică. Multe boli sunt rezultatul genelor care sunt activate sau dezactivate necorespunzător.

 

Funcțiile controlate de proteine

Aminoacizii care formează o proteină interacționează unii cu alții, iar aceste interacțiuni complexe oferă fiecărei proteine o structură specifică, tridimensională. La rândul ei, structura determină modul în care funcționează o proteină și stabilește care sunt moleculele pe care le poate influența.

 

Cele mai comune tipuri de proteine sunt:
• enzimele, care aduc laolaltă sau descompun moleculele;
• proteinele de semnalizare, care transmit mesaje între celule și receptorii care primesc mesajele transmise prin proteine de la alte celule;
• proteinele sistemului imunitar, așa cum sunt anticorpii, care apără organismul de boli și amenințări externe;
• proteinele structurale, care intră în structura celulelor și organelor.

 

Proteinele îndeplinesc funcții foarte variate, de aceea funcționarea greșită sau lipsa unor proteine esențiale determină deseori un anumit tip de boală.
 
(RO-NO-BBA-0216-124922)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe